Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Graven en de Stone of Remembrance
Graven en de Cross of Sacrifice

Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm) is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke. De begraafplaats is ontworpen door Edwin Lutyens in samenwerking met John Truelove en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein heeft een onregelmatige vorm met een oppervlakte van 16.374 m². Er zijn twee toegangsgebouwen. De begraafplaats is bijna als een halve cirkel rond een vijver aangelegd. Deze vijver is ontstaan door een bomkrater, zoals er nog meerdere in de omgeving te vinden zijn. Het Cross of Sacrifice staat vlak bij deze vijver opgesteld. Er worden 2.463 doden herdacht, waarvan 431 niet geïdentificeerd konden worden.

Geschiedenis[bewerken]

De begraafplaats ligt anderhalve kilometer ten westen van het centrum van Zillebeke, een paar honderd meter ten zuidwesten van Zillebekevijver langs de Komenseweg. Op deze plaats liep de spoorweg Ieper-Komen over een berm die uitkeek op een kleine hoeve "De Pollepel", dat door de Britten "Transport Farm" werd genoemd. In de spoorwegberm werden schuilplaatsen (dug-outs) gemaakt. De begraafplaats werd gestart in april 1915, die zowel naar de boerderij (Transport Farm) als naar de schuilplaatsen (Dugouts) werd genoemd. De begraafplaats lag vlakbij de frontlinie van de Ieperboog en bleef in gebruik gedurende de hele oorlog. Vooral in 1916 en 1917 werden er nieuwe graven bijgezet, toen in de dug-outs en de boerderij verpleegposten (Advanced Dressing Stations of ADS) waren ingericht. In de zomer van 1917 werden vele graven door artillerievuur vernield en deze slachtoffers worden met Special Memorials[1] herdacht omdat hun graven niet meer teruggevonden werden. Zij staan in een dubbele cirkel rond de Stone of Remembrance opgesteld.

Tegen het einde van de oorlog telde de begraafplaats 1705 graven. Daarna werd dit uitgebreid met graven uit het omliggende slagveld en met graven die werden overgebracht vanuit kleinere begraafplaatsen, zoals de voormalige Valley Cottages Cemetery. Daar lagen 111 slachtoffers begraven, maar die begraafplaats werd voor een groot deel vernield waardoor enkele tientallen doden niet meer teruggevonden werden. Honderd meter ten zuidoosten van Railway Dugouts Burial Ground lag Transport Farm Annexe. Alle graven van deze begraafplaats werden overgebracht naar Perth Cemetery (China Wall), behalve dit van één officier wiens graf niet meer gevonden werd. Van deze beide begraafplaatsen worden er samen 72 doden herdacht met Special Memorials en een Duhallow Block[2]. Deze staan eveneens opgesteld in een dubbele cirkelvorm die verwijst naar de talrijke bomkraters in de omtrek.

Van de 2463 slachtoffers zijn er 1662 Britten (waarvan 320 niet geïdentificeerd), 154 Australiërs (waarvan 20 niet geïdentificeerd), 636 Canadezen (waarvan 85 niet geïdentificeerd), 4 Indiërs (waarvan 3 niet geïdentificeerd), 3 Nieuw-Zeelanders (waarvan 2 niet geïdentificeerd) en 4 Duitsers (waarvan 1 niet geïdentificeerd).

Deze begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[3]

Graf van Frederick Youens VC

Graven[bewerken]

  • Frederick Youens, onderluitenant bij het 13th Bn. Durham Light Infantry, ontving het Victoria Cross voor zijn moedig en koelbloedig optreden bij het veilig stellen van zijn machinegeweerteam, ondanks zijn verwondingen, tijdens een vijandelijke aanval. Hij stierf op 7 juli 1917 in de leeftijd van 24 jaar.
  • De broers Reginald en Frederick Wild behoorden bij het 43ste Can. Inf. (The Manitoba Regiment) en sneuvelden op dezelfde dag (21 augustus 1916). Zij worden herdacht met Special Memorials die naast elkaar staan opgesteld.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze grafstenen dragen als bijkomende tekst: Known to be buried in this cemetery
  2. Een Duhallow Block is een witte vierkante steen, met de vermelding van de oorspronkelijke begraafplaatsen van de slachtoffers waarbij deze steen staat.
  3. Railway Dugouts Burial Ground - Fiche Onroerend Erfgoed