Rain (The Beatles)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rain
Single van:
The Beatles
A-kant(en) Paperback Writer
B-kant(en) Rain
Uitgebracht 12 of 19 mei 1966 (Ned)
10 juni 1966 (VK)
30 mei 1966 (VS)
Soort drager Grammofoonplaat
Opname Abbey Road: 14 - 16 april 1966
Genre Psychedelische Rock
Duur 2:59
Label Parlophone (GBR)
Capitol Records (VS)
Schrijver(s) Lennon-McCartney
Producent(en) George Martin
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
The Beatles
We Can Work It Out
(1965)
  Paperback Writer / Rain
(1966)
  Eleanor Rigby/Yellow Submarine
(1966)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rain is een lied geschreven door John Lennon, maar zoals gebruikelijk toegeschreven aan het duo Lennon-McCartney. Rain werd in 1966 door The Beatles uitgebracht als B-kant van de single waar Paperback Writer de A-kant van was.

Single[bewerken | brontekst bewerken]

Deze single haalde in diverse landen de nummer 1-positie in de hitparade, waaronder Engeland, de Verenigde Staten en Nederland. Net als Paperback Writer werd Rain opgenomen tijdens de sessies voor het album Revolver, maar is niet op deze plaat uitgebracht. Het lied is wel uitgebracht op enkele compilatiealbums, waaronder Hey Jude in 1970 en op cd op Past Masters, Volume Two in 1988.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer dat door John Lennon werd gezongen gaat over mensen die continu over het weer klagen.[1] Het is het eerste nummer waar de muziek achterstevoren afgespeeld werd. Toen John 's nachts thuiskwam, zette hij de geluidsband met de opnames van die dag verkeerd om in de recorder. Op het album Revolver wordt verder driftig geëxperimenteerd met achterstevoren opgenomen gitaar en zangpartijen, bijvoorbeeld op I'm Only Sleeping.

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

Van het nummer is een promotiefilm gemaakt. Deze promotiefilm kan beschouwd worden als een van de voorlopers van de videoclip. Paul McCartney is te zien met een wond op zijn lip en een vreemd uitstekende tand. In 1969 worden deze beelden als "bewijsmateriaal" meegenomen in de Paul is dead affaire.

Andere uitvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Verder is het onder andere uitgevoerd door Kula Shaker en Aloe Blacc.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens muziekcriticus en Beatlekenner Ian MacDonald en veel rockdrummers is het drumspel van Ringo Starr bijna net zo goed als op nummer She Said She Said.