Ramla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ramla
רמלה
الرملة
Stad in Israël Vlag van Israël
Ramla
Ramla
Situering
District (mechoz) Centrum
Coördinaten 31° 56′ NB, 34° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9 993 km²
Inwoners (2004) 63462
Politiek
Gesticht 716
Website ramla.muni.il
Foto's
RamleviewS.jpg
Portaal  Portaalicoon   Israël

Ramla (Arabisch: Ramleh) is een stad in centraal-Israël, ongeveer negentien kilometer ten oosten van Tel Aviv gelegen. In september 2003 had de stad 62.900 inwoners.

De stad heeft zowel Joodse als Arabische wijken. Er zijn christelijke en islamitische Arabieren in de stad. Meestal wonen de Joden en Arabieren gescheiden. Een van de Arabische wijken, Joearish, komt geregeld negatief in het Israëlisch nieuws, door handel in verdovende middelen en ruzie tussen misdaadgroepen. Er waren ook enkele incidenten die met het Arabisch-Israëlisch conflict te maken hadden. Maar de relatie tussen Arabieren en Joden is betrekkelijk goed in vergelijking met andere steden.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Ramla is afgeleid van het Arabische raml, dat zand betekent, en waarschijnlijk een aanduiding is voor de zandduinen waarop de stad is gebouwd, wat ook door archeologische opgravingen bevestigd lijkt te worden. De stad is waarschijnlijk in 716 door de Omajjadische kalief Sulayman ibn Abd al-Malik gesticht, als nieuw centrum voor de Arabieren, ongeveer 70 jaar nadat zij Palestina veroverden. Arabieren noemen de stad in het Arabisch Al-Ramla.

Lange tijd is Ramla de hoofdstad van Palestina geweest, zowel toen de Omajjaden als toen de Abessijnen het land overheersten. Tijdens de kruistochten is er ook fel om de stad gevochten (zie ook Slag bij Ramla); de kruisvaarders veroverden de stad in 1099, maar verloren haar weer in 1102. Tijdens de expeditie van Napoleon naar Egypte in 1799 kwamen zijn troepen de stad binnen zonder weerstand. Op 1 maart sliep Napoleon er een nacht in het katholieke klooster Terra Santa.

In 1948 is de stad na harde gevechten bezet door het nieuw gestichte Israël. Een groot deel van de Palestijnse bevolking van Ramla werd verdreven naar de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Daarna vestigden veel Joodse immigranten zich hier. Onder hen waren relatief veel Karaieten, die uit omringende landen zoals Egypte en Irak vluchtten. De stad is heden ten dage nog steeds het wereldcentrum van deze kleine joodse gemeenschap.

In juni 1962 vond in de gevangenis van Ramla de enige voltrekking van een in het moderne Israël opgelegde doodstraf plaats, te weten tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann.

In mei 2006 is bij Ramla de Ayalon-grot ontdekt, een gesloten ecosysteem. In de grot vonden onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem acht onbekende diersoorten, waarvan vier ongewervelden.

Toerisme[bewerken]

In de jaren 1980 trokken de discotheken van de stad ook veel bezoekers van elders. De stad is in trek bij toeristen uit Israël en andere landen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn:

  • Witte moskee met de Witte Toren
  • De 8e-eeuwse cisterne
  • Kerk van Sint Jozef (van Arimatea)
  • Karaïtische synagoge
  • De open markt op woensdag

Geboren[bewerken]

  • Khalil al-Wazir (Abu Jihad) (1935-1988), Palestijns militant en terrorist (mede-oprichter van Fatah)

Zustersteden[bewerken]