Ramla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ramla
רמלה
الرملة
Stad in Israël Vlag van Israël
Ramla
Ramla
Situering
District (mechoz) Centrum
Coördinaten 31° 56′ NB, 34° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9 993 km²
Inwoners (2004) 63462
Politiek
Gesticht 716
Website ramla.muni.il
Foto's
RamleviewS.jpg
Portaal  Portaalicoon   Israël

Ramla (Arabisch: Ramleh) is een stad in centraal-Israël, ongeveer negentien kilometer ten oosten van Tel Aviv gelegen. In september 2003 had de stad 62.900 inwoners.

De stad heeft zowel Joodse als Arabische wijken. Er zijn christelijke en islamitische Arabieren in de stad. Meestal wonen de Joden en Arabieren gescheiden. In vergelijking met andere steden is de relatie tussen Palestijnen en Joden betrekkelijk goed.

Vluchtelingen uit Ramleh onder escorte, 1 juli 1948
Toren van Ramleh, gebouwd in 1318

Geschiedenis[bewerken]

De Arabische naam "Ramleh" was afgeleid van het raml, dat zand betekent, en waarschijnlijk een aanduiding is voor de zandduinen waarop de stad is gebouwd, wat ook door archeologische opgravingen bevestigd lijkt te worden. De stad is waarschijnlijk in 716 door de Omajjadische kalief Sulayman ibn Abd al-Malik gesticht, als nieuw centrum voor de Arabieren, ongeveer 70 jaar nadat zij Palestina veroverden, ook Al-Raml genoemd. Israëliërs hebben de naam gewijzigd in "Ramla".

Lange tijd is Ramleh de hoofdstad van Palestina geweest, zowel toen de Omajjaden als toen de Abessijnen over het land heersten. Tijdens de kruistochten is er ook fel om de stad gevochten (zie ook Slag bij Ramleh); de kruisvaarders veroverden de stad in 1099, maar verloren haar weer in 1102. Tijdens de expeditie van Napoleon naar Egypte in 1799 kwamen zijn troepen de stad binnen zonder weerstand. Op 1 maart sliep Napoleon er een nacht in het katholieke klooster Terra Santa.

In het Verdelingsplan, Resolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Naties, van november 1947 vielen Ramleh en de nabijgelegen plaatsen, zoals Lydda, binnen het Arabische gebied. Kort na het uitroepen van de Israëlische staat werden deze in de nacht van 21-22 en 24-25 mei 1948 door troepen van de Hagana aangevallen en en paar dagen later door het Israëlische leger gebombardeerd, wat tot een bloedbad leidde in de Dahmashe Moskee. Het merendeel van de Palestijnse bevolking, 50.000-70.000 mensen werd vandaar verdreven naar de Westelijke Jordaanoever en Jordanië[1]. Daarna vestigden zich er veel Joodse immigranten. Onder hen waren relatief veel Karaieten, die uit omringende landen zoals Egypte en Irak vluchtten. De stad is heden ten dage nog steeds het wereldcentrum van deze kleine joodse gemeenschap.

Nabij Ramla ligt een kleine Arabische nederzetting met de naam Dahmash.[2] Deze gemeenschap bestaat sinds 1951 en wordt bevolkt door Arabische bewoners, die tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog niet gevlucht waren. Dahmash wordt door de autoriteiten als illegaal aangemerkt en met sloop bedreigd[3][4]

In juni 1962 vond in de gevangenis van Ramla de enige voltrekking van een in het moderne Israël opgelegde doodstraf plaats, te weten tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann.

In mei 2006 is bij Ramla een grot ontdekt een gesloten ecosysteem. In de grot, de Ayalon-grot genoemd, vonden onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem acht onbekende diersoorten, waarvan vier ongewervelden.

Toerisme[bewerken]

In de jaren 1980 trokken de discotheken van de stad ook veel bezoekers van elders. De stad is in trek bij toeristen uit Israël en andere landen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn:

  • Witte moskee met de Witte Toren
  • De 8e-eeuwse cisterne
  • Kerk van Sint Jozef (van Arimatea)
  • Karaïtische synagoge
  • De open markt op woensdag

Geboren[bewerken]

  • Khalil al-Wazir (Abu Jihad) (1935-1988), Palestijns militant en verzetsstrijder (mede-oprichter van Fatah)

Zustersteden[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties