Ramses IV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ramses IV
Ramses IV
Een kalkstenen brokstuk verbeeldend dat Ramses IV zijn vijanden slaat. Bevindt zich nu in het Museum of Fine Arts, Boston.
Een kalkstenen brokstuk verbeeldend dat Ramses IV zijn vijanden slaat. Bevindt zich nu in het Museum of Fine Arts, Boston.
Farao van de 20e Dynastie
Periode ca. 1163-1156 v.Chr.
Voorganger Ramses III
Opvolger Ramses V
Vader Ramses III
Moeder Onbekend

Ramses IV was de derde farao van de 20e Dynastie. Zijn vader was Ramses III. Hij had al vier oudere broers, maar die stierven voor hun vader dat deed, en zo werd Ramses IV zijn opvolger. Omdat zijn vader 31 jaar regeerde, denkt men dat Ramses IV al in de veertig was toen hij farao werd. Zijn troonsbestijging werd met een hymne bezongen, deze hymne leek op die van Merenptah, de zoon van Ramses II. Dit gebeurde er volgens de tekst: "Vlak nadat hij farao is geworden, de vluchtelingen naar huis komen, de hongerige eten en de dorstigen drinken, de naakte zijn gekleed, de strijdenden zijn vredesgezind, het onrecht overwonnen en de Maāt (de rechtvaardige wet) teruggekeerd. Zo werd er een nieuw tijdperk vol heil aangekondigd." Dit is niet de officiële tekst, maar dit wordt er ongeveer in beschreven. Zijn regeerperiode was (ca.) 1163 - 1156 v.Chr.. Hij was getrouwd met koningin Tentopet. Ramses IV werd opgevolgd door Ramses V.

Graf[bewerken]

Zijn graf ligt in het dal der koningen, graf KV2. Het werd al vroeg leeggeroofd, maar de mummie is overgeplaatst naar het graf van Amenhotep III. Graf diende als schuilplaats van Christenen en kluizenaars, net als dat van Ramses VI. Zijn graf is een lange, rechte gang met in het midden een valse kamer, als misleiding voor de grafrovers. Maar de gang zelf liep nog dieper de rots in, aan het einde ligt de sarcofaag. Naast de grafkamer ligt, aan elke kant, nog een kamer waar de grafgiften opgeslagen. Zijn vrouw was begraven in graf QV74.