Randall Flagg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Randall Flagg is een fictieve misdadiger uit verschillende boeken van de Amerikaanse schrijver Stephen King. Hij is een magiër die verschillende zwarte kunsten kent en de mensen tracht te provoceren tot geweld en misdaad. Volgens Stephen King staat Flagg voor alles wat kwaadaardig is aan de menselijke aard, met inbegrip van hemzelf. Flagg is "leeg" maar wordt "gevoed" door het menselijk kwaad: hij is Hitler, Koresh, Jim Jones, Charles Starkweather... Daarom streeft Flagg in Kings verhalen geen enkel positief doel na, het enige dat hij wil is vernietigen, kwaad stichten en mensen aanzetten tot het kwaad.

Randall Flagg is feitelijk slechts een van de pseudoniemen van deze persoon. Hij heeft verschillende aliassen, waarvan de meesten de initialen eveneens R.F. aanhouden, zoals Russell Faraday, Robert Franq en Richard Fry. Andere aliassen zonder deze initialen zijn Walter 'o Dim, Bill Hinch en Marten Broadcloack. Zijn werkelijke naam is Walter Padick, al is hij die zelf bijna vergeten. De mensen duiden hem vaak aan als "de duistere man" of "de Wandelende Dandy".

Flagg werd ten minste 1.500 jaar geleden geboren in de Oostelijke Baronie van het koninkrijk Delain geboren onder de naam Walter Padick als zoon van Sam de molenaar. Op 13-jarige leeftijd liep de jongen van huis weg maar werd een jaar later verkracht door een medereiziger. De verleiding weerstaand met hangende pootjes naar huis terug te keren besluit hij zich aan duistere magie te wijden. Zijn acties om Delain te destabiliseren zijn in feite wraakacties als vergelding voor de problemen en de nare jeugd die hij zelf in dit rijk had.

Flagg wordt beschreven als een man met donker haar. Zijn gezicht verbergt hij vaak in een kap. Dit gezicht is een alledaags gezicht, maar wie hem aankijkt voelt meteen zijn prostaat en urine branden. Als hij lacht vallen vogels dood neer en verdort het gras. Toch kan hij soms charmant zijn, maar dit doet hij uitsluitend als dit hem toevallig uitkomt. Flagg is een beoefenaar van de zwarte kunsten en weet daarnaast alles van vergiften en toverdranken. Wanneer hij in het nauw gedreven is kan hij zichzelf in het uiterste geval teleporteren. Flagg is zeer oud, ten minste 1.500 jaar. Waarschijnlijk heeft hij zijn leven door duistere magie op onnatuurlijke wijze weten te rekken. Ook kan hij tussen verschillende realiteiten reizen.

In De Beproeving neemt Flagg na een verwoestende epidemie de leiding van een nieuwe gemeenschap op zich. Deze gemeenschap wordt door hem op dictatoriale fascistische wijze geregeerd. Kleine vergrijpen worden met de dood bestraft. Voor deze epidemie hield Flagg zich bezig met het opstoken van radicale groeperingen, waarbij zijn betrokkenheid wordt gehint bij verscheidene gebeurtenissen, zoals de kidnapping van Patty Hearst. Flagg zorgt er voor dat hij al lang en breed is ontsnapt wanneer het tot een treffen komt of de politie de groep oprolt. Het zijn altijd zijn volgelingen die voor de negatieve consequenties moeten opdraaien. Flagg wordt geïdentificeerd met de demon Legioen uit de Bijbel, die door Jezus in een kudde zwijnen was geslagen.

In Ogen van de Draak is Flagg de hofmagiër van het koninkrijk Delain. Hij probeert de koning zodanig te beïnvloeden dat hij een schrikbewind voert en de belastingen exorbitant verhoogt. In het verhaal tracht hij de oude koning Roland te vermoorden, zijn rechtschapen oudste zoon Peter voor de moord op te laten draaien, en de beïnvloedbare jongere zoon Thomas koning te laten worden. Zijn opzet is dat de mensen uiteindelijk in opstand komen en de monarchie omverwerpen. Iedere honderd of tweehonderd jaar keert hij terug om opnieuw chaos te stichten en te vernielen wat is opgebouwd. Het is dan ook niet de eerste keer dat Flagg naar Delain komt, hij heeft in het rijk onnoemelijk veel kwaad aangericht.

In de Donkere Toren reeks komt Flagg eveneens voor als de aartsvijand van de hoofdpersoon Roland Deschain. De reeks speelt grotendeels in dezelfde wereld als Ogen van de Draak. Na zijn nederlaag en vlucht uit Delain wordt Flagg door de Scharlaken Koning gerekruteerd en tot diens rechterhand gemaakt. Maar Flagg wil zelf de Donkere Toren in bezit nemen en volgt zijn eigen agenda. In het laatste deel wordt Flagg uiteindelijk vermoord door het monster Mordred.