Reason (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Reason is een software MIDI-sequencer, aangevuld met een aantal virtuele instrumenten (software-synthesizers), real-time effectsprocessoren en sample-players. Het is ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Propellerhead.

Kenmerken[bewerken]

Reason kenmerkt zich door de vele virtuele instrumenten en effecten die het bevat. De bediening is intuïtief door de grafische vormgeving waarin de (studio-)werkelijkheid wordt nagebootst. Mede daardoor is Reason ook toegankelijk voor niet-professionele muzikanten. Mixen en masteren is mogelijk, alsmede exporteren van songfiles in bekende audio-formats. Via een toetsdruk kan het virtuele instrumentenpaneel worden 'omgedraaid' zodat de virtuele bekabeling (audio-routing) zichtbaar wordt. De audio-routing is hier te wijzigen, zodat verschillende klankbronnen aan elkaar kunnen worden gekoppeld en/of elkaar kunnen beïnvloeden.

Omdat Reason in de basis een MIDI-sequencer is ondersteunt het geen sample-bewerking, ook al zijn de sample-afspeelmogelijkheden uitgebreid. Het gemis aan bijvoorbeeld time-stretching functionaliteit is met name voor het gebruik van drumpartijen lastig. Dit gemis wordt gecompenseerd doordat rex-files (gegenereerd door ReCycle, ook een product van Propellerhead) kunnen worden gebruikt in Reason. Via het door Propellerhead zelf ontwikkelde protocol ReWire kan Reason worden gesynchroniseerd met andere sequencers zoals Cubase. Hiermee is sample-bewerking (indirect) weer onder handbereik.

Een van de betrokkenen bij de ontwikkeling van dit programma, Steve Humphries, geeft muziekalbums uit onder de naam Create.

Externe link[bewerken]