Reformjodendom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
«Israelitischer Tempel Poolstraße», Hamburg

Het reformjodendom ziet de traditionele joodse wet, de halacha, als totaal niet bindend en ziet de Thora als een door mensen geschreven boek van verhalen die niet letterlijk genomen dienen te worden.

Reformjodendom ontstond rond 1800-1850 in Duitsland, als meest liberale stroming tijdens de Verlichting en diens Joodse variant haskala. Heden ten dage is het Reformjodendom met name vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Met name het orthodox jodendom, biedt sterk en fel verzet tegen het Reformjodendom. Het conservatieve jodendom keurt de verregaande modificaties van de halacha in het reformjodendom af, maar erkent wel het principe zulke modificaties te kunnen maken (het conservatief jodendom maakt zelf lichte modificaties).

Het controversiële karakter van de Reformbeweging ligt onder andere in het feit dat de Reformbeweging vele fundamentele principes van het jodendom overboord heeft gezet. Zo gelooft de Reformbeweging niet in de komst van een messias en het aanbreken van een messiaans tijdperk, niet in het herrijzen van de doden, niet in het herbouwen van de Joodse Tempel in Jeruzalem, en niet in de waarheid van de Thora.

In Duitsland verwijderde de Reformbeweging iedere verwijzing naar Jeruzalem uit haar gebedenboeken. In enkele gebedenboeken werd Jeruzalem als heilige stad vervangen door Berlijn. Zo veranderde "herbouw Jeruzalem" in "herbouw Berlijn". Evenwel zijn later vele van de meest verregaande modificaties teruggedraaid.

Het reformjodendom is een totaal andere stroming dan het liberaal jodendom.

Zie ook[bewerken]