Regenboogslang (aardslang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Regenboogslang (aardslang)
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Xenopeltis.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Serpentes (Slangen)
Familie: Xenopeltidae (Aardslangen)
Geslacht: Xenopeltis
Soort
Xenopeltis unicolor
Reinwardt, 1827
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De regenboogslang[2] (Xenopeltis unicolor) is een niet-giftige, terrestrische slang uit de familie aardslangen (Xenopeltidae). Het is echter ook een niet-bestaande mythologische slang in diverse culturen, zie regenboogslang (fabeldier). De regenboogslang werd aan de hand van een enkele foto ook beschreven als Cryptophidion annamense, deze naam wordt beschouwd als achterhaald.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De naam van deze soort is te danken aan de prachtig iriserende (lichtweerkaatsende), parelmoer-achtige glans over het gehele lichaam.[4] Het lichaam heeft verder een bruine of grijsblauwe tot zwarte kleur heeft met een iets lichtere kop. De lengte is ongeveer 100 tot 125 centimeter. Deze slang graaft wel eens ondiepe holen in de grond met de spitse snuit maar meestal ligt hij verstopt tussen de bladeren.

Voortplanting[bewerken]

Het legsel bestaat uit 6 tot 9 eieren, die worden gelegd in een ondergronds nest of in strooisel. De jongen hebben een witte halsband, die na 2 tot 3 maanden verdwijnt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De regenboogslang komt voor in dichte tropische bossen in Azië; in Birma, zuidelijk China, Cambodja, India, Indonesië, de Filipijnen, Laos, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam.[3] Opmerkelijk is dat deze soort de aanpassingen die de mens in het landschap aanbrengt goed verdraagt. De slang is veelvuldig in gecultiveerde gebieden te vinden, met name in rijstvelden en gebieden met akkerbouw. Ook tuinen, kwekerijen, parken en open plekken in bossen vormen een geschikte habitat.[4]

Algemeen[bewerken]

Op het menu staan allerlei dieren die zich op de bodem of vlak eronder bevinden zoals amfibieën, vogels, grotere insecten, hagedissen, kleine zoogdieren en kleine slangen.[4] De prooien worden gewurgd, deze soort staat erom bekend zeer snel te eten.

Xenopeltis unicolor is stressgevoelig, en is geen goede soort om in gevangenschap te houden omdat het een nachtdier is en zoals wel meer soorten een onaangename sterke muskus-achtige geur verspreidt bij aanraking.

Er zijn maar twee soorten regenboogslangen; de andere soort is de Hainan regenboogslang (Xenopeltis hainanensis) die voorkomt in de Chinese provincie Hainan.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. (en) op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 426 ISBN 90 274 8626 3.
  3. a b Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database – Xenopeltis unicolor
  4. a b c Chris Mattison, Snake: The Essential Visual Guide to the World of Snakes, DK Publishing, 1999, Pagina 37 ISBN 978 0 7566 1365 5.

Bronnen

  • (en) Chris Mattison - Snake: The Essential Visual Guide to the World of Snakes - Pagina 37 - DK Publishing - 1999 - ISBN 978 0 7566 1365 5
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Xenopeltis unicolor - Website Geconsulteerd 9 oktober 2012