Rehe (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
熱河省
Provincie Rehe
ROC-Rehe.png
Hoofdstad Chengde
Rehe (provincie)
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 熱河省
Vereenvoudigd 热河省
Hanyu pinyin Rèhé shěng
Standaardkantonees Yìet Hôh Sǎang
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yit Ho Sang
Dapenghua Yìet Hôh Sǎang
Sichuanhua Ruh GGuh Sung
Letterlijke vertaling hete rivier

Rehe, ook bekend als Jehol, is een voormalige provincie van China. De provincie bestond van 1928 tot 1956, toen het verdeeld werd tussen de provincies Hebei en Liaoning en de autonome regio Binnen-Mongolië. De historische regio Rehe wordt vaak gezien als deel van Mantsjoerije.

Rehe werd gevestigd in 1914 als speciale administratieve regio van de Republiek China. Het kreeg status als provincie in 1928. De provincie had een omvang van zo'n 114.000 km2. De hoofdstad was Chengde (Jehol), bekend als de "keizerstad" omdat het als zomerresidentie van de keizers uit de vroege Qing-dynastie diende.

Rehe, gelegen ten noorden van de Chinese Muur, was grensgebied tussen China, Mongolië en Mantsjoerije. Van de 10e tot de 12e eeuw was het de zetel van het Kitan-rijk van de Liao-dynastie.

Na Mantsjoerije veroverd te hebben, vielen de Japanners in 1933 China zelf binnen, beginnend met Rehe. De Slag om Rehe (21 februari - 1 maart) eindigde met een Chinese terugtrekking, waarna de provincie geannexeerd werd door Mantsjoekwo, de Japanse vazalstaat in Mantsjoerije. De verovering van Rehe was een belangrijke stap in de gebeurtenissen die leidden tot de Tweede Wereldoorlog tussen Japan en de geallieerden.

Na het einde van de oorlog herstelde China haar gezag in Rehe. Van 1945 tot 1955 behield Rehe haar status als provincie maar werd bestuurd als deel van de provincie Mantsjoerije.

Zie ook[bewerken]