Reiderzijlvest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reiderzijlvest
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Groningen
Oppervlakte '68: 54.000 ha
'86: 64.900 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1968
Opgeheven 1992
Ontstaan uit Reiderland
Westerwolde
Pekel A
Opgegaan in Dollardzijlvest
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Reiderzijlvest is een voormalig waterschap in het oosten van de Nederlandse provincie Groningen.[1]

Het waterschap was het resultaat van een fusie van de schappen Reiderland, Westerwolde en Pekel A. In 1986 werd Fiemel en de enkele waterschappen rond Veendam aan Reiderzijlvest toegevoegd.

Het waterschap was gevestigd in Wedde.

In 1992 ging Reiderzijlvest, samen met het Drentse De Veenmarken op in Dollardzijlvest. Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het (middeleeuwse) Reiderzijlvest was een boezemwaterschap, dat is rond 1200 ontstaan rond de uitwatering van de Reider Ae via een sluizencomplex bij de verdronken plaats Oosterreide, niet ver van de huidige Punt van Reide. Het viel uiteen door de snelle uitbreiding van de Dollard in het tweede kwart van de 15e eeuw. Volgens een getuigenverklaring uit 1487 vergaderden de ingelanden bij de Reiderzijlen. Latere overleveringen spreken over zeven sluiskokers naast elkaar.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hans Elerie et al. (red.), Dollardzijlvest, gepeild en aangekaart. Een kartografische kijk op de geschiedenis van land en water in het oosten van Groningen en Drenthe, Groningen 1992
  • Ben J. Hulsegge, Reiderland onder stoom. Archiefonderzoek naar het stoomtijdperk in het waterschap Reiderland, 2 delen, Winschoten 2015