Reign of Fire (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reign of Fire
Regie Rob Bowman
Producent Richard Zanuck
Lili Fini Zanuck
Roger Birnbaum
Gary Barber
Scenario Verhaal:
Gregg Chabot
Kevin Peterka
Scenario:
Matt Greenberg
Gregg Chabot
Kevin Peterka
Hoofdrollen Christian Bale
Matthew McConaughey
Izabella Scorupco
Gerard Butler
Muziek Ed Shearmur
Brad Wagner
Mad at Gravity
Montage Declan McGrath
Thom Noble
Cinematografie Adrian Biddle
Distributie Touchstone Pictures
Spyglass Entertainment
Première 12 juli 2002
Genre Sciencefiction, actie
Speelduur 102 minuten
Taal Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Land Engels
Budget US$ 60 miljoen[1]
Aantal bezoekers US$ 82 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Sciencefiction

Reign of Fire is een Brits-Amerikaanse sciencefiction/actiefilm uit 2002, geregisseerd door Rob Bowman. De hoofdrollen worden vertolkt door Christian Bale, Matthew McConaughey, Gerard Butler, en Izabella Scorupco.

De film werd met gemengde reacties ontvangen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint in Londen in 2008. Tijdens werkzaamheden aan de Londense metro vinden bouwvakkers een slapende draak. Het beest ontwaakt en doodt alle omstanders. Alleen een 12-jarige jongen genaamd Quinn Abercromby overleeft. Al snel ontwaken wereldwijd meer draken. De dieren blijken miljoenen jaren in een soort winterslaap te hebben doorgebracht, nadat ze de dinosauriërs hadden uitgeroeid en daardoor geen voedsel meer hadden.

12 jaar later, in 2020, hebben de draken bijna de hele mensheid uitgeroeid. De laatste overlevenden houden zich in kleine gemeenschappen schuil in grotten en oude gebouwen in de hoop dat de draken spoedig weer in winterslaap zullen gaan bij gebrek aan voedsel. Quinn is nu leider van zo’n gemeenschap. Zijn groep bevindt zich in een oud kasteel, en houdt zich met moeite in leven met landbouw. Op een dag arriveert een groep Amerikanen geleid door Denton Van Zan bij het kasteel. Ze blijken zich te hebben gespecialiseerd in het opjagen en doden van draken. Quinn is sceptisch hierover, tot hij Van Zan en zijn team een draak ziet doden.

Van Zen vertelt Quinn dat hij mogelijk de zwakke plek van de draken kent; bijna alle draken zijn vrouwelijk. Er is maar een mannelijke draak die hen kan bevruchten, en die zit in Londen. Als ze hem doden, zullen de draken spoedig uitsterven daar ze door hun metabolisme niet lang leven en zich dus regelmatig moeten voortplanten. Quinn vreest de mannelijke draak daar dit de draak is die 12 jaar terug hem en de bouwvakkers aanviel in de metro. Van Zan besluit daarom met zijn team en enkele van de beste mensen uit Quinns groep de draak te gaan bevechten. Onderweg wordt de groep echter door de draak aangevallen. Alleen Van Zan overleeft de aanval. Vervolgens valt de draak het kasteel aan en richt daar een bloedbad aan onder de inwoners.

Quinn bedenkt zich en stemt toe met Van Zan op de mannelijke draak te jagen. In Londen blijken zich honderden draken te bevinden. Van Zan wil de mannelijke draak doden met een bom van magnesium en C-4. Bij de uitvoering van hun plan wordt Van Zan door de draak opgegeten, maar Quinn slaagt erin de draak te doden.

De film eindigt een paar maanden later. Draken worden bijna niet meer gezien en men gaat ervan uit dat ze uitgestorven zijn. Quinn en zijn groep proberen via een radiotoren contact te maken met andere overlevenden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Rol
Christian Bale Quinn Abercromby
Matthew McConaughey Denton Van Zan
Gerard Butler Creedy
Izabella Scorupco Alex Jensen
Alice Krige Karen Abercromby
Scott Moutter Jared Wilke
David Kennedy Eddie Stax
Alexander Siddig Ajay

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Reign of Fire werd matig ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes gaf 40% van de beoordelaars de film een goede beoordeling. Metacritic gaf de film 39 punten van de 100.

De film opende op de 3e plaats in de Amerikaanse boxoffice, net achter Road to Perdition en Men in Black II. De film bracht 82.150.183 dollar op.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 won Reign of Fire op het Filmfestival van Sitges de prijs voor beste visuele effecten. De film werd tevens genomineerd voor de prijs van “beste film”.

In 2003 werd Reign of Fire genomineerd voor een Saturn Award voor beste fantasyfilm.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]