Reinhold Tüxen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reinhold Tüxen
Reinhold Tüxen
Volledige naam Reinhold Hermann Hans Tüxen
Geboren Ulsnis, 21 mei 1899
Overleden Rinteln, 16 mei 1980
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
Standaardafkorting Tüxen of Tx.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Reinhold Tüxen aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Reinhold Hermann Hans Tüxen (Ulsnis, 21 mei 1899Rinteln, 16 mei 1980) was een Duits botanicus. Hij is samen met Erich Oberdorfer een van de grondleggers van de hedendaagse vegetatiekunde. Zijn botanische standaardafkorting is Tüxen, alhoewel in de vegetatiekunde tevens de afkorting Tx. wordt gebruikt.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Reinhold Tüxen groeide op in een landelijk gebied met visserij en natuurgebieden in Sleeswijk-Holstein. Hij studeerde scheikunde, plantkunde en geologie aan de Universiteit van Heidelberg. Vervolgens studeerde hij plantensociologie aan het ETH Zürich in Montpellier. Een van zijn docenten was Josias Braun-Blanquet. In 1926 promoveerde hij aan de universiteit van Heidelberg.

In de jaren 30 werkte hij voor de Zentralstelle für Vegetationskartierung in Hannover. Hij werkte daar onder andere met Heinz Ellenberg aan een vegetatiekaart van de provincie Hannover. Vanuit dat project ontstond de Zentralstelle für Vegetationskartierung des Reiches, die uiteindelijk de Bundesanstalt für Vegetationskartierung werd, een voorloper van het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (Duits: Bundesamt für Naturschutz) waar Tüxen 25 jaar directeur van is geweest.

In 1927 stichtte hij in Göttingen de Floristisch-soziologische Arbeitsgemeinschaft in Niedersachsen, die vanaf 1928 ook een eigen tijdschrift, de Mitteilungen, uitgaf.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Die Pflanzengesellschaften Nordwestdeutschlands. Herdruk Hannover 1937. (Historiae naturalis classica. 85) ISBN 3-7682-0701-3
  • Die Pflanzengesellschaften Nordwestdeutschlands: Bd. 2. 2. EERste druk. Aufl. ISBN 3-7682-0862-1
  • Bibliographia phytosociologica syntaxonomica. Hrsg. von Reinhold Tüxen. Lehre:(1971-1986) + bijlage (1976).
  • Unser Buchenwald im Jahreslauf. Karlsruhe: Institut für Ökologie und Naturschutz 1986. ISBN 3-88251-109-5

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten