Reinier Nooms

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Zeeslag bij Livorno, ca. 1653-1664. Rijksmuseum Amsterdam
Reinier Nooms: De Paerrel een Oostindis Vaerder, Den Dubbelen Arent een Westindis Vaerder, ca. 1650

Reinier Nooms, bijgenaamd Zeeman (Amsterdam?, ca. 1623 - aldaar, augustus 1664) was een Amsterdamse kunstschilder die voornamelijk schepen schilderde.

Na een ruig leven als zeeman begon Nooms waarschijnlijk op latere leeftijd met schilderen, etsen en graveren. Het is niet bekend hoe hij dit leerde. Zijn kennis van scheepvaart is duidelijk in zijn werk: schepen en buitenlandse locaties werden zeer nauwkeurig en gedetailleerd afgebeeld en dienden als voorbeeld voor andere kunstenaars.

Nooms was een veelbereisde kunstenaar. Hij bezocht Parijs, Venetië en mogelijk ook Berlijn, en reisde langs de kust van Noord-Afrika, al schilderend en tekenend.

Vooral de Nederlandse overwinningen in de zeeslagen van de Engels-Nederlandse Oorlogen waren een geliefd onderwerp. Zo schilderde hij het vlaggenschip Amalia van Maarten Tromp voor de Slag bij Duins in 1639. Dit schilderij hangt nu in het National Maritime Museum in Londen. Zijn schilderij van de Slag bij Livorno in 1653 hangt nu in het Rijksmuseum.

Vanaf de jaren 1650 begon Nooms met het vervaardigen en aanvankelijk ook uitgeven van series etsen van schepen en topografische vergezichten "faits après le naturel". Dit etswerk wordt gekenmerkt door een grote verfijning en werd door veel andere kunstenaars gebruikt als voorbeeld. Vooral de 19e-eeuwse Franse etser Charles Méryon werd enorm door hem beïnvloed. Nooms' Parijse stadsgezichten inspireerden Méryon tot zijn eigen reeks etsen van Parijs. Méryon droeg zelfs werk in dichtvorm op aan Nooms.

Een van Nooms' laatste schilderijen, uit 1664, toont het IJ en 's Lands Zeemagazijn (het magazijn van de marine), nu het Scheepvaartmuseum, in Amsterdam. Het schilderij hangt nu, heel toepasselijk, in datzelfde Scheepvaartmuseum.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]