Remkrachtverdeler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een remkrachtverdeler, ook bekend als EBD (Electronic brakeforce distribution) is een auto-onderdeel dat bepaalt hoeveel remkracht er naar de voorste remmen gaat en hoeveel naar de achterste. De werking hoeft niet elektronisch te zijn, er zijn ook mechanische remkracht begrenzers op de achterwielen die worden aangestuurd door de invering van de achteras.

Auto's remmen met de voorwielen altijd krachtiger dan met de achterwielen omdat de massa van de auto door het remmen meer belasting op de voorwielen geeft.(dynamische aslastverplaatsing). Mochten de achterwiel remmen eerst blokkeren, dan zou de auto (in een bocht) gaan uitbreken. De remkracht die je kan ontwikkelen met je achter remmen hangt af van het gewicht van de wagen en de dynamische aslastverplaatsing. De EBD zal het evenwicht zelf bepalen.

In een auto zonder EBD wordt de balans zo verdeeld dat de achterste remmen niet blokkeren wanneer de auto leeg is, met als gevolg dat wanneer de auto volgeladen is niet de volle remkracht ontwikkeld wordt.