René Bom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
11-10-2014

Genomineerd: Hoort dit thuis in de encyclopedie? Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.
Deze persoon heeft daarom voorgesteld dit artikel te laten verwijderen. Het artikel is daartoe op de beoordelingslijst geplaatst.

(/)

N.B. Deze melding dient te blijven staan tot de verwijderingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

René Bom

René Bom (Den Haag, 27 september 1958) is een Haagse presentator (onder andere parkpop), muziekliefhebber en 'nachburgemeester' van Den Haag[1].

Bom, in september 1958 geboren in Den Haag, had drie zussen en een broer.[2] Hij bezocht de Chr. basisschool J.J.L van den Bruggeschool (nu De Ark) en de Dalton Mavo Louis Hage (voorheen Zuiderpark ULO en later Dalton Mavoschool Zuiderpark[3]).

Presentator[bewerken]

Bom is op veel muziekfestivals presentator. Vanaf het begin was hij betrokken bij Maliepop op het Malieveld waar onder meer Golden Earring optrad en Noordzee Pop werd gehouden. Beide festivals fuseerden in 1981 tot Parkpop, waar Bom negentien keer presentator was; hij is nog steeds bij Parkpop betrokken.[4] (2013 was de 33ste editie.) Naar aanleiding van zijn nieuwe bijnaam 'Mister Parkpop', heeft hij op zijn linker onderarm het Parkpoplogo laten tatoeëren.[5] Ook presenteerde hij The Hague Jazz en de KoninginneNach[6] (elf keer) en een keer of elf Kaderock[7]. In 2010 trad Bom op als gast-DJ bij de tweede Sixties Swing-In in het Paard van Troje. Ook was hij dat jaar te gast bij de eerste aflevering van theatertalkshow 'De staat van verwarring' in Theater PePijn.[8] In 2012 staat hij centraal in de campagnes voor The Hague Festivals. In een reeks filmpjes, gepubliceerd op YouTube, nodigt hij diverse bekende Nederlands (zoals Jules Deelder en Frans van Zoest uit om naar Den Haag te komen.

Programmeur[bewerken]

Bom was de programmeur van muziekcentrum OLS aan de Loosduinsekade 725 in Den Haag. Daar heeft hij veel beginnende bands de kans gegeven om voor publiek te spelen. Ook regelde hij daar sessies en omdat hij geen onbekende was in het "wereldje" heeft hij grote namen weten te strikken zoals Jan Akkerman en vele anderen. Toen hij in 1989 manager werd van de haagse band Urban Heroes[9] nam hij met pijn in het hart afscheid van 'zijn' OLS. Hij bleef er nog vaak komen.

Nachburgemeester[bewerken]

Nachtburgemeester van Den Haag, René Bom, bij de galapremiere van "Post"

Bom is 'nachburgemeester' van de residentie. Volgens hem is Jules Deelder eigenlijk de enige echte nachtburgemeester. Er zijn anderen in Amsterdam, Zeist, Nijmegen, Middelbeers, Vechtstreek, Schoonhoven, Delft, Tilburg en inmiddels ook in Groningen en Arnhem.

Hoewel Bom een bekend publiek figuur is, is zijn nachtburgemeesterschap niet onbetwist. Hij is namelijk niet officieel verkozen, maar naar eigen zeggen, is hij door Jules Deelder en Herman Brood benoemd.

Op 29 oktober 2011 werd in Middelbeers het eerste Internationale Nachtburgemeesters-congres gehouden.[10] In 2012 was de tweede editie in Nijmegen, de derde editie was op 26 oktober 2013.

In 2014 opende Bom het Haagse fenomeen van de 25e Kouwe klauwe-tocht met oude Puch's en Tomos-brommers (met hoge sturen), in plaats van de (dag)burgemeester, die verhinderd was dit te openen.

Gids[bewerken]

Bom geeft rondleidingen door de stad. Hij noemt het de Haagse Taal Tour.[11][12] Op de fiets rijdt hij rond met toeristen, en laat ze koffie drinken in de bekende ijssalon Florencia, of in een koffietent in het Statenkwartier of hij laat ze een 'kakbakje' drinken in Bodega De Posthoorn. Hij spreekt Haags, geen Nederlands.

Bekende uitspraken[bewerken]

 • "Voor slapen hebben we later nog tijd zat."
 • "Hoe krijg je een kind uit de ghetto, en hoe krijg je de ghetto uit het kind?"
 • "Ik ga je ruiken."

Referenties[bewerken]

 1. Haags Allerlei
 2. 3voor12
 3. Louis Hage Mavo
 4. Haagse Taal Tour
 5. Omroep West
 6. Koninginnenach 2011
 7. Kaderock 2003
 8. De Staat van Verwarring
 9. Maykagenda
 10. LinkedIn
 11. Haagse Taal Tour
 12. Navigatiestemmen