Renderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een fotorealistisch gerenderde afbeelding gemaakt met POV-Ray 3.6. De glazen en de asbak zijn gemodelleerd met behulp van Rhinoceros 3D en de dobbelsteen met Cinema 4D.

Renderen is het genereren van een digitale afbeelding uit een driedimensionaal model met behulp van de computer. Het model is een beschrijving van objecten en de eigenschappen daarvan in een strikt gedefinieerde taal of datastructuur. Het bevat informatie over de geometrie, de belichting, de schaduw en de eigenschappen van de objecten.

Het is één van de belangrijke onderdelen van 3D-computergraphics en in de praktijk altijd verbonden met de andere. In de graphics pipeline is het de laatste grote stap; het zorgt ervoor dat de modellen en de animatie getoond worden. Door de toenemende complexiteit van computergraphics sinds de jaren '70 is renderen steeds meer een eigen gebied geworden.

Renderen vindt plaats in onder andere computerspellen, simulatoren, special effects in films en bij de visualisatie van ontworpen objecten. Elk van deze toepassingen vergt een bepaald gebruik van de beschikbare technieken en de eigenschappen daarvan (zoals snelheid en accuraatheid van belichting).

Er is een verscheidenheid aan rendersoftware (in het Engels een renderer genoemd) beschikbaar: sommige zijn geïntegreerd in grotere modelleringsprogramma's terwijl andere als standalone-applicatie functioneren. Er zijn ook opensourceprojecten die rendersoftware ontwikkelen. Een renderer is een zorgvuldig ontwikkeld programma waarin verscheidene disciplines zijn samengebracht, zoals optica, visuele perceptie, wiskunde en softwareontwikkeling.

In sommige gevallen mag het renderen enige tijd duren, zoals bij pre-renderen, terwijl in andere gevallen de afbeelding(en) in real time geproduceerd moeten worden. Bij pre-renderen wordt de afbeelding van tevoren gerenderd; dit is rekenintensief en wordt vaak gebruikt bij het maken van films terwijl realtime renderen gedaan wordt in 3D-computerspellen die gebruikmaken van videokaarten om de berekeningen via 3D-hardware te versnellen.