Resolutie 1090 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1090
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 13 december 1996
Nr. vergadering 3725
Code S/RES/1090
Onderwerp Functie van secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Beslissing Aanbeveling Kofi Annan.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Kofi Annan op het World Economic Forum over Afrika in 2007.

Resolutie 1090 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 13 december 1996 zonder stemming door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. Hiermee werd Kofi Annan aangewezen als nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Kofi Annan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kofi Annan werd in 1938 geboren in Ghana en genoot opleidingen in Europa en de Verenigde Staten. Daarna werkte hij decennialang in dienst van de Verenigde Naties.

1996 was het laatste jaar van de ambtstermijn van Boutros Boutros-Ghali als secretaris-generaal van de VN. Hoewel vrijwel alle leden van de Veiligheidsraad een herbenoeming steunden, blokkeerde de Verenigde Staten dit met een veto. In december kwam het evenwel tot de unanieme voordracht van Kofi Annan, vastgelegd in resolutie 1090. Een bijzonderheid van deze resolutie was dat voor de eerste keer een resolutie bij acclamatie werd aangenomen.[1] De voordracht werd op 17 december bekrachtigd door de Algemene Vergadering.[2]

Van Kofi Annan wordt gezegd dat hij de VN-organisatie nieuw leven inblies. In 2001 kreeg hij ook de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk en in hetzelfde jaar werd hij voor een tweede ambtstermijn benoemd als secretaris-generaal. Na 2006 werd hij opgevolgd door de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]