Resolutie 1134 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1134
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 oktober 1997
Nr. vergadering 3826
Code S/RES/1134 (Document)
Stemming Voor: 10 Onth.: 5 Tegen: 0
Onderwerp Irak
Beslissing Eiste dat Irak wapeninspecteurs toegang gaf tot eender welke site.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Chili CHI Vlag van Costa Rica CRC Vlag van Egypte EGY Vlag van Guinee-Bissau GBS Vlag van Japan JPN
Vlag van Kenia KEN Vlag van Zuid-Korea KOR Vlag van Polen POL Vlag van Portugal POR Vlag van Zweden SWE
Irak.
Irak.

Resolutie 1134 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met 5 onthoudingen van China, Egypte, Frankrijk, Kenia en Rusland tegen 10 voorstanders door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 23 oktober 1997.

Achtergrond[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak haar zuiderbuur Koeweit binnen en bezette het land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Sinds resolutie 1115 uit juni waren er opnieuw incidenten geweest waarbij Irak (wapen)inspectieteams van de Speciale Commissie de toegang tot sites ontzegde, en dat was onaanvaardbaar. Desondanks had de commissie vooruitgang geboekt bij de vernietiging van Iraks massavernietigingswapens. De Veiligheidsraad had reeds verklaard maatregelen te nemen tegen de Iraakse functionarissen die verantwoordelijk waren voor de weigeringen als het land niet bijdraaide.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde de weigering de Speciale Commissie toegang te verlenen tot een aantal te inspecteren sites, het ingevaar brengen van diens personeel en de verwijdering en vernietiging van bepaalde documenten en eiste dat Irak zou meewerken met de Commissie. Als dat niet gebeurde, dan zouden alle landen de toegang van Iraakse functionarissen die hiervoor verantwoordelijk waren tot hun grondgebied moeten ontzeggen. Aan een lijst van die personen zou reeds worden begonnen.

Verwante resoluties[bewerken]