Resolutie 1155 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1155
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 16 maart 1998
Nr. vergadering 3860
Code S/RES/1155
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek eind jaren 1990
Beslissing Stemde in met de verlenging van de Afrikaanse MISAB-missie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
De ligging van de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui.

Resolutie 1155 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 16 maart 1998 en stemde in met een verlenging van de Afrikaanse vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De periode na de onafhankelijkheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd gekenmerkt door opeenvolgende staatsgrepen. Begin jaren 1990 werd een meerpartijensysteem gecreëerd en volgden verkiezingen. Eén en ander verliep onregelmatig en de spanningen in het land liepen op. De ongelijke behandeling van officieren leidde in 1996-1997 tot muiterij in het leger. Een slecht bestuur en economische problemen destabiliseerden het land. Er werd een Afrikaanse vredesmacht gestationeerd die in 1998 werd afgelost door een VN-vredesmacht, die in 2000 weer vertrok.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Afrikaanse missie MISAB zag toe op de uitvoering van de Bangui-Akkoorden, en vooral de overgave van wapens, in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De deelnemende landen hadden die missie verlengd tot 15 april om een vlotte overgang naar de voorziene VN-vredesmissie te verzekeren.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Centraal-Afrikaanse Republiek werd erop aangedrongen om de Bangui-Akkoorden uit te voeren. De voortzetting van de MISAB-missie werd goedgekeurd en de Veiligheidsraad autoriseerde die missie om haar veiligheid en bewegingsvrijheid te verzekeren tot 27 maart. Tegen die datum zou de Veiligheidsraad zelf een beslissing nemen over de oprichting van een VN-operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]