Resolutie 1236 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1236
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 7 mei 1999
Nr. vergadering 3998
Code S/RES/1236
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Oost-Timor
Beslissing Verwelkomde een akkoord om de bevolking te consulteren over meer autonomie of onafhankelijkheid.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Oost-Timor

Resolutie 1236 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 7 mei 1999. De resolutie verwelkomde een akkoord tussen de VN, Indonesië en Portugal om de bevolking van Oost-Timor te consulteren over meer autonomie of onafhankelijkheid.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Indonesië en Portugal werkten al sinds 1983, samen met de VN, aan een internationaal aanvaardbare oplossing van de kwestie-Oost-Timor. Op 5 mei waren een aantal akkoorden daaromtrent bereikt. De Veiligheidsraad verwelkomde die akkoorden, alsook het akkoord om de Oost-Timorese bevolking rechtstreeks te consulteren. Indonesië moest zorgen dat dit vreedzaam kon verlopen.

Secretaris-generaal Kofi Annan wilde zo snel mogelijk een VN-aanwezigheid oprichten om te helpen met de uitvoering van de akkoorden. Die zou onder meer de consultatie van de bevolking over de aanvaardbaarheid van een ontwerpgrondwet voor autonomie houden en politieadviseurs beschikbaar stellen aan de Indonesische politie. De Veiligheidsraad zou snel een beslissing nemen over de oprichting van een VN-missie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]