Resolutie 1336 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1336
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 23 januari 2001
Nr. vergadering 4263
Code S/RES/1336
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde het onderzoek naar schendingen van de sancties tegen UNITA met 3 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De Kunene nabij Epupa in Zuidwest-Angola.

Resolutie 1336 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 23 januari 2001, en verlengde het onderzoek naar schendingen van de sancties tegen de Angolese rebellenbeweging UNITA met drie maanden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba mengden zich in de burgeroorlog totdat onderhandelingen tot een akkoord leidden en ze zich in 1988 terugtrokken.

Een akkoord in 1991 voorzag in verkiezingen. Toen de UNITA-rebellenbeweging die verloor greep ze opnieuw naar de wapens. Een nieuw akkoord in 1994 leidde niet tot vrede. UNITA werd internationaal geconfronteerd met een embargo en werd steeds verder in het nauw gedreven door het regeringsleger. In 2002 werd ze door dat leger onthoofd, waarna ze zichzelf tot een politieke partij omvormde en demobiliseerde.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er bleef bezorgdheid bestaan over de humanitaire effecten van de situatie op de bevolking van Angola.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd herinnerd aan eerdere resoluties, met name aan 864 (1993), 1127 (1997) 1173 (1998), 1237 (1999) en 1295 (2000).

Het mandaat van de vijf experts die de schendingen van de sancties tegen UNITA onderzochten werd verlengd met drie maanden. Hun werd gevraagd regelmatig te rapporteren aan het met resolutie 864 opgerichte comité en tegen 19 april een addendum toe te voegen aan hun eindrapport.

Ten slotte werd aan alle landen gevraagd mee te werken aan hun onderzoek.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1336 op de Engelstalige Wikisource.