Resolutie 1370 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1370
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 18 september 2001
Nr. vergadering 4374
Code S/RES/1370
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNAMSIL-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Sierra Leone.

Resolutie 1370 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 18 september 2001.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd om de fragiele situatie in de landen aan de Mano-rivier en vooral de gevechten in Liberia. Wel was het vredesproces in Sierra Leone vooruit gegaan. Het gezag van de staat moest nu naar heel dat land worden uitgebreid, er moesten verkiezingen komen en de rebellen van het RUF moesten een politieke partij worden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNAMSIL-vredesmacht in Sierra Leone werd met 6 maanden verlengd vanaf 30 september. Men was diep bezorgd over mensenrechtenschendingen en aanvallen van gewapende groepen tegen vrouwen en kinderen. De overheid en het RUF werden aangemoedigd verder te gaan met de dialoog en de nationale verzoening. Ook steunde de Veiligheidsraad de inspanningen van de ECOWAS voor een definitieve oplossing van de crisis in de regio rond de Mano-rivier.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1370 op de Engelstalige Wikisource.