Resolutie 1382 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1382
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 november 2001
Nr. vergadering 4431
Code S/RES/1382
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Olie-voor-voedselprogramma
Beslissing Verlengde het programma met 180 dagen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Irak.

Resolutie 1382 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 november 2001 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Golfoorlog (1990-1991) en Olie-voor-voedselprogramma voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval nog diezelfde dag middels resolutie 660 en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. In 1995 werd met resolutie 986 het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen, om met olie-inkomsten humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking te betalen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De vorige resoluties hierover van de Veiligheidsraad hielden verband met het verbeteren van het humanitaire programma voor Irak, het olie-voor-voedselprogramma. Totdat dat land aan de resoluties 687 uit 1991 en 1284 uit 1999 zou hebben voldaan, bleef het nodig om dat programma voort te zetten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Derhalve werden de provisies van resolutie 986, die in 1995 het olie-voor-voedselprogramma in het leven had geroepen, nogmaals met 180 dagen verlengd, te beginnen op 1 december. Ook werd beslist dat alle verwijzingen in resolutie 1360 naar de in de resolutie bepaalde periode van 150 dagen zouden verwijzen naar de 180 dagen die in deze resolutie werden bepaald.

Annex 1 - Herziene lijst met voorgestelde goederen[bewerken | brontekst bewerken]

Annex 1 bij resolutie 1382 omvatte de herziene lijst van goederen die in verband met het olie-voor-voedselprogramma mochten worden verkocht aan Irak en die werden betaald met de opbrengsten van door Irak verkochte aardolie.

Annex 2 - Procedures[bewerken | brontekst bewerken]

Annex 2 legde de procedures vast om de goederen in annex 1 aan Irak te verkopen. Zo moest een aanvraag worden gedaan bij het Kantoor van het Irak-programma en werd een controle uitgevoerd door UNMOVIC, de wapeninspectiemissie in Irak.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1382 op de Engelstalige Wikisource.