Resolutie 1395 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1395
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 februari 2002
Nr. vergadering 4481
Code S/RES/1395
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Liberia
Beslissing Verlengde het onderzoek naar schendingen van de sancties met 5 weken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Liberia.

Resolutie 1395 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 februari 2002.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tweede Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogtijdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Diens dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996. Bij de verkiezingen in 1997 werd Charles Taylor verkozen en in 1999 ontstond opnieuw een burgeroorlog toen hem vijandige rebellengroepen delen van het land overnamen. Pas in 2003 kwam er een staakt-het-vuren en werden VN-troepen gestuurd. Taylor ging in ballingschap en de regering van zijn opvolger werd al snel vervangen door een overgangsregering. In 2005 volgden opnieuw verkiezingen, waarna Ellen Johnson-Sirleaf de nieuwe president werd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nog voor 6 mei zouden de maatregelen (sancties) die met resolutie 1343 waren opgelegd geëvalueerd worden. Het was van belang dat op de uitvoering van die maatregelen werd toegezien.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het panel van experts (dat was opgericht met resolutie 1343 om schendingen te onderzoeken) werd met vijf weken verlengd; met vijf nieuw te benoemen experts en met ingang op uiterlijk 11 maart. Zij werden gevraagd naar Liberia op missie te gaan om te zien hoe de overheid aldaar voldeed aan paragraaf °2 (van resolutie 1343: het opzeggen van alle steun aan de RUF-rebellen uit buurland Sierra Leone) en schendingen van de sancties te onderzoeken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1395 op de Engelstalige Wikisource.