Resolutie 1402 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1402
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 maart 2002
Nr. vergadering 4503
Code S/RES/1402
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
0
niet
1
Onderwerp Israëlisch-Palestijns conflict
Beslissing Riep op tot een staakt-het-vuren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Het presidentieel paleis van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah.

Resolutie 1402 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 maart 2002 aangenomen. Veertien leden van de Raad stemden voor. Syrië nam niet deel aan de stemming. De resolutie riep Israël en de Palestijnen opnieuw op de wapens neer te leggen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Intifada voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1987 en 1993 zorgde een spiraal van geweld ervoor dat honderden Palestijnen en Israëli's omkwamen. Toen dat laatste jaar de Oslo-akkoorden werden getekend, was er weer hoop op een verbetering van de toestand. Er gebeurde echter nauwelijks iets. De bezetting bleef voortduren en de economische situatie verslechterde nog. Een bezoek van Ariel Sharon aan de Tempelberg op 28 september 2000 werd gezien als een provocatie en leidde tot zware rellen. Wat volgde was de Tweede Intifada, waarbij opnieuw vele duizenden omkwamen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Roept beide partijen op tot een zinvol staakt-het-vuren, en Israël om zich terug te trekken uit de Palestijnse steden, en het Tenet-veiligheidswerkplan uit te voeren als eerste stap naar het hervatten van de onderhandelingen.
  2. Eist opnieuw dat al het geweld, waaronder terreur, provocaties, opjutting en vernieling, onmiddellijk stopt.
  3. Steunt de inspanningen van secretaris-generaal Kofi Annan en anderen om de partijen te helpen het geweld te stoppen en de onderhandelingen te hervatten.
  4. Besluit op de hoogte te blijven.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1402 op de Engelstalige Wikisource.