Resolutie 1502 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1502
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 26 augustus 2003
Nr. vergadering 4814
Code S/RES/1502
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp VN-operaties
Beslissing Nam stappen om het personeel te beschermen tegen geweld.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
VN-vliegtuigen met voedselhulp voor Zuid-Soedan (foto: okt 2004).

Resolutie 1502 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 26 augustus 2003.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties had 2 resoluties aangenomen: 57/28 over het Verdrag inzake Veiligheid van VN- en Aanverwant Personeel en 57/155 over de veiligheid van humanitair personeel en de bescherming van VN-personeel.

Alle humanitair- en VN-personeel was verplicht de wetten van het land waarin ze werkten te respecteren. Het was ook belangrijk dat humanitaire organisaties neutraal en onpartijdig bleven. Onder het internationaal recht is het verboden om hulppersoneel aan te vallen. Hun bescherming was dan ook van belang gezien het geweld dat in vele delen van de wereld tegen hen werd gepleegd, zoals de aanval op het hoofdkwartier van de UNAMI-missie in Irak op 19 augustus.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle vormen van geweld, waaronder moord, verkrachting, aanranding, intimidatie, diefstal met geweld, ontvoering, gijzelneming, illegale arrestatie en opsluiting, aanvallen op konvooien en vernieling en plundering, waaraan deelnemers aan hulpoperaties meer en meer werden blootgesteld werden streng veroordeeld. De partijen in een gewapend conflict waren verplicht het internationaal recht inzake humanitair- en VN-personeel na te leven. Voorts moesten alle personen in nood toegang kunnen krijgen tot bijstand.

Om de veiligheid van humanitair- en VN-personeel te garanderen werden een aantal stappen ondernomen; Provisies van het Verdrag inzake Veiligheid van VN- en Aanverwant Personeel moesten worden opgenomen in akkoorden tussen de VN en gastlanden over VN-operaties en de secretaris-generaal werd gevraagd situaties waarin hulp werd geweigerd of geweld tegen het personeel werd gepleegd ter attentie te brengen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1502 op de Engelstalige Wikisource.