Resolutie 1610 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1610
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 juni 2005
Nr. vergadering 5219
Code S/RES/1610
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNAMSIL-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Niet-permanente leden
De vlag van Sierra Leone.

Resolutie 1610 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 juni 2005 en verlengde de vredesmacht in Sierra Leone voor de laatste keer met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad stemde in met de secretaris-generaal plan voor de terugtrekking van de UNAMSIL-missie en een hieropvolgende sterke VN-aanwezigheid in Sierra Leone.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de vredesmacht werd een laatste keer verlengd, met 6 maanden tot 31 december. Hierop moesten de Sierra Leoonse veiligheidsdiensten effectief de verantwoordelijkheid voor 's lands veiligheid overnemen. Het was van groot belang dat de Speciale Rechtbank voor Sierra Leone goed beveiligd bleef. De Veiligheidsraad drong aan op de verdere opbouw van een politieapparaat, leger, strafuitvoeringssysteem en justitie, en de strijd tegen corruptie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]