Resolutie 1682 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1682
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 2 juni 2006
Nr. vergadering 5451
Code S/RES/1682
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Versterkte de UNOCI-vredesmacht.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Rebellen lopen langs een Frans pantservoertuig in een bezet dorp (foto: aug 2004).

Resolutie 1682 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 2 juni 2006 en versterkte de VN-vredesmacht in Ivoorkust met 1500 manschappen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Op 6 november kwamen bij Ivoriaanse luchtaanvallen op de rebellen ook negen Franse vredeshandhavers om. Nog die dag vernietigden de Fransen de gehele vloot van de Ivoriaanse luchtmacht, waarna ongeregeldheden uitbraken in de hoofdstad Abidjan.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was erg bezorgd om de aanhoudende crisis in Ivoorkust en obstakels die het vredes- en verzoeningsproces langs beide zijden in de weg stonden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op aanbevelen van de secretaris-generaal autoriseerde de Raad een versterking van de UNOCI-vredesmissie met 1500 manschappen, waaronder 1025 militairen en 475 politieagenten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]