Resolutie 214 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 214
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 september 1965
Nr. vergadering 1245
Code S/RES/214
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tweede Kasjmiroorlog
Beslissing Aanmaning om het staakt-het-vuren te respecteren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1965
Permanente leden
Niet-permanente leden
Zojipas in Indiaas Kasjmir.

Resolutie 214 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 27 september 1965 zonder stemming aangenomen. Dit gebeurde op de 1245e bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Die eiste dat India en Pakistan het pas gesloten staakt-het-vuren zouden respecteren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tweede Kasjmiroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat eerst de oorlog om Kasjmir tussen India en Pakistan weer was opgelaaid, gingen deze beide partijen akkoord met de eis van de Veiligheidsraad in resolutie 211 om een staakt-het-vuren in te stellen en hun troepen terug te trekken.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bemerkte de rapporten van secretaris-generaal U Thant. De resoluties 209, 210 en 211 werden bevestigd. De Veiligheidsraad was erg bezorgd omdat het overeengekomen staakt-het-vuren niet standhield, en herinnerde eraan dat het staakt-het-vuren unaniem gesteund werd door de Veiligheidsraad en het akkoord van zowel India als Pakistan kreeg. De Veiligheidsraad eiste dat de partijen de overeenkomst zouden naleven en onmiddellijk hun troepen zouden terugtrekken, in volledige naleving van resolutie 211.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 214 op de Engelstalige Wikisource.