Resolutie 2194 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2194
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 18 december 2014
Nr. vergadering 7348
Code S/RES/2194
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda-tribunaal
Beslissing Verlengde de ambtstermijnen van 6 rechters, de voorzitter en de openbaar aanklager.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Het Rwanda-tribunaal in Kigali.

Resolutie 2194 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 18 december 2014. Ze verlengde de ambtstermijn van zes rechters van het Rwanda-tribunaal, en die van de voorzitter en de openbaar aanklager van het tribunaal.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Rwandese genocide en Rwanda-tribunaal voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-meerderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met Westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen. In 1994 werd het Rwanda-tribunaal opgericht om de daders van de genocide en andere mensenrechtenschendingen die dat jaar in Rwanda hadden plaatsgegrepen te berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rwanda-tribunaal, opgericht op 8 november 1994, was inmiddels twintig jaar oud. Negen verdachten die door het tribunaal werden gezocht bleven onvindbaar. Ook bleef men kampen met een hoog personeelsverloop. In 2010 was beslist dat het tribunaal eind 2014 moest worden afgerond, maar die datum werd niet gehaald. De volgende rechters zagen derhalve hun ambtstermijn verlengd:

Ook de ambtstermijn van Vagn Joensen, die voorzitter van het tribunaal was, werd verlengd tot 31 december 2015.

Daarnaast werd Hassan Jallow opnieuw benoemd tot openbaar aanklager voor een termijn van 1 januari tot 31 december 2015.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]