Resolutie 2195 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2195
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 19 december 2014
Nr. vergadering 7351
Code S/RES/2195
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Maatregelen tegen terrorisme
Beslissing Internationale samenwerking tegen georganiseerde misdaad als financiering voor terrorisme.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Schade na een bomaanslag op een toeristencafé in Marrakesh in april 2011.

Resolutie 2178 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 december 2014 met unanimiteit aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie volgde op een debat gemodereerd door de Minister van Buitenlandse Zaken van Tsjaad over internationale maatregelen om te verhinderen dat terroristen zouden profiteren van internationale georganiseerde misdaad.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Alle vormen van terrorisme moesten door alle landen samen bestreden worden. Ook moest de financiering ervan worden afgesneden. Het ging dan om georganiseerde misdaad, waaronder wapenhandel, mensenhandel, drugshandel, handel in artefacten, handel in delfstoffen, ontvoering, afpersing en bankovervallen. Landen werden gevraagd hun grenzen beter te bewaken om de bewegingsvrijheid van terroristen in te perken. Daarnaast waren ook goed bestuur en de strijd tegen corruptie, geld witwassen en illegale geldstromen van belang.

Ook Al Qaida bleef op die manier aan geld raken. Landen werden daarom opgeroepen actief te blijven meewerken aan de Al Qaida-sanctielijst.

Een regio die hulp nodig had voor de strijd tegen terrorisme was Afrika, waar de combinatie van terrorisme, extremisme en georganiseerde misdaad conflicten verergerde. Daar waren reeds een aantal samenwerkingsverbanden tussen landen gestart om de problemen aan te pakken. Eén daarvan was AFRIPOL; een samenwerking tussen politiediesten opgericht in februari 2014.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]