Resolutie 245 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 245
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 25 januari 1968
Nr. vergadering 1387
Code S/RES/245
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Zuid-Afrikaanse bezetting van Zuidwest-Afrika.
Beslissing Riep op de illegale rechtszaken stop te zetten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1968
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Brazilië (1960-1968) Brazilië · Vlag van Canada Canada · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Ethiopië · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal
Namibië.

Resolutie 245 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1968, en werd unaniem aangenomen op 25 januari. Zuid-Afrika werd opgeroepen rechtszaken tegen gevangenen uit Zuidwest-Afrika stop te zetten en de personen in kwestie vrij te laten en te repatriëren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zuidwest-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuid-Afrika had na de Eerste Wereldoorlog een mandaat gekregen om Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië, te besturen. Daar kwam tegen de jaren zestig verzet tegen. Zeker nadat Zuid-Afrika een politiek van apartheid begon te voeren, kwam er ook internationaal verzet, en in 1968 beëindigde de Verenigde Naties het mandaat. Zuid-Afrika weigerde Namibië te verlaten en hun verdere aanwezigheid werd door de VN illegaal verklaard.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad merkte resolutie 2145 van de Algemene Vergadering op. De weigering van de Zuid-Afrikaanse regering om resolutie 2324 van de Algemene Vergadering uit te voeren werd veroordeeld.

De Zuid-Afrikaanse regering werd opgeroepen om de illegale rechtszaken stop te zetten. De betrokken Zuidwest-Afrikanen moesten worden vrijgelaten en naar hun thuisland gerepatrieerd worden. Verder werden alle staten opgeroepen om hun invloed in te zetten om Zuid-Afrika ertoe te bewegen zich aan de resolutie te houden. Secretaris-generaal U Thant werd verzocht de naleving van de resolutie te observeren en rapport uit te brengen aan de Veiligheidsraad.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 245 op de Engelstalige Wikisource.