Resolutie 344 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 344
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 december 1973
Nr. vergadering 1760
Code S/RES/344
Stemming
voor
10
onth.
4
tegen
0
niet
1
Onderwerp Jom Kipoeroorlog
Beslissing Vraag op de hoogte te worden gehouden over vredesconferentie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1973
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van India India · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Soedan Soedan · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Genève anno 2007.

Resolutie 344 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de laatste VN-Veiligheidsraadsresolutie uit 1973. Ze werd op 15 december van dat jaar aangenomen door tien leden. Vier leden, Frankrijk, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten onthielden zich. China nam niet deel aan de stemming. De resolutie vroeg de secretaris-generaal om de geplande vredesconferentie voor het Midden-Oosten te faciliteren en de Veiligheidsraad tijdens de conferentie op de hoogte te houden van de onderhandelingen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jom Kipoeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de overeenkomst van een staakt-het-vuren in de Jom Kipoeroorlog besloten de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een vredesconferentie te organiseren waarop ze Egypte, Jordanië, Syrië en Israël uitnodigden. Het doel was het bereiken van duurzame vrede in het Midden-Oosten, waartoe de Veiligheidsraad in resolutie 338 had opgeroepen. Met deze resolutie steunde de Raad de conferentie, die werd voorgezeten door secretaris-generaal Kurt Waldheim en werd gehouden in de Zwitserse stad Genève. De spanningen tussen de Arabische en Israëlische delegaties bleven hoog en uiteindelijk werd de conferentie in januari 1974 zonder resultaat opgeschort.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bedenkt dat met resolutie 338 beslist werd dat de besprekingen over de uitvoering van resolutie 242 onder geschikte auspiciën moeten doorgaan.
  • Merkt op dat een vredesconferentie over het Midden-Oosten binnenkort onder leiding van de VN zal plaatsvinden in Genève.
  1. Hoopt dat de conferentie snel zal leiden tot duurzame vrede in het Midden-Oosten.
  2. Vertrouwt erop dat de secretaris-generaal een belangrijke rol zal spelen.
  3. Vraagt de secretaris-generaal om de Raad op de hoogte te houden over het verloop van de onderhandelingen.
  4. Vraagt de secretaris-generaal alle nodige hulp en faciliteiten te voorzien voor de conferentie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 344 op de Engelstalige Wikisource.