Resolutie 7 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 7
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 26 juni 1946
Nr. vergadering 49
Code S/RES/7
Onderwerp Franco-regime in Spanje
Beslissing De situatie in Spanje in het oog houden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1946
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van Mexico (1934-1968) Mexico · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Polen (1928-1980) Polen
De vlag van de Spaanse Staat.

Resolutie 7 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de zevende resolutie van de VN-Veiligheidsraad in diens eerste werkjaar. De tekst werd in delen aangenomen en niet in zijn geheel gestemd. De Veiligheidsraad besloot de situatie in Spanje op te volgen, maar verder nog geen acties te ondernemen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Spaanse Staat

Generaal Francisco Franco regeerde Spanje van 1939 tot zijn dood in 1975 als een dictator. Een lidstaat van de VN vroeg de Veiligheidsraad om te verklaren dat de situatie in Spanje internationale spanningen veroorzaakte en de vrede en veiligheid in gevaar bracht. Eerder al was Franco's regime veroordeeld op de conferenties in Potsdam en San Francisco. In zijn vierde resolutie van 29 april kwam de Raad tot een morele veroordeling van Franco's regime en besloot men een subcomité op te richten om de zaak onder de loep te nemen. Dit comité moest tegen eind mei terug rapporteren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het subcomité bevestigde de feiten waarop de veroordeling van Franco's regime op de conferenties van Potsdam en San Francisco gebaseerd was.

De Veiligheidsraad besloot de situatie in Spanje in het oog te houden en klaar te zijn om actie te ondernemen mocht dat nodig worden om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. Elk lid van de Veiligheidsraad mocht de zaak te allen tijde terug op tafel brengen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 7 op de Engelstalige Wikisource.