Resolutie 835 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 835
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 2 juni 1993
Nr. vergadering 3227
Code S/RES/835
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Cambodjaanse burgeroorlog
Beslissing Oproep om de uitslag van de verkiezingen te respecteren en op vreedzame wijze tot een democratische regering te komen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Een satellietbeeld van Cambodja in 2002.

Resolutie 835 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 2 juni 1993.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1979 werd na de val van het Rode Khmer-regime en met steun van Vietnam en de Sovjet-Unie de Volksrepubliek Kampuchea opgericht. Het land werd gedurende het volgende decennium door Vietnam gecontroleerd via een marionettenregering. Die werd gedurende dat decennium bevochten door een regering in ballingschap die bestond uit de koningsgezinde Funcinpec, de Rode Khmer en het in 1982 gevormde Nationaal Volksbevrijdingsfront. In augustus 1989 kwamen de vier partijen en vertegenwoordigers van achttien landen bijeen in de door de Verenigde Naties gesponsorde Conferentie van Parijs. Toen een finaal akkoord eindelijk in zicht was werd de VN-Vooruitgangsmissie in Cambodja (UNAMIC) opgericht om toe te zien op de naleving van het staakt-het-vuren. De missie bereidde ook de komst van de VN-Overgangsautoriteit (UNTAC) voor die de in Parijs gesloten akkoorden in de praktijk moest brengen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bevestigt de resoluties 668, 745, 810 en 826.
  • Waardeert de VN-Overgangsautoriteit en de Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-generaal voor hun moed, toewijding en volhardendheid bij het ondersteunen van het verkiezingsproces ondanks de moeilijkheden.
  • Huldigt het leiderschap en de rol van prins Norodom Sihanouk, voorzitter van de Nationale Hogeraad.
  • Tevreden dat het overgrote deel van de Cambodjanen ging stemmen.
  • Steunt de verklaring van de Speciale Vertegenwoordiger dat de verkiezingen vrij en eerlijk verliepen.
  1. Groet de UNTAC-leden die hun leven gaven om dit mogelijk te maken.
  2. Nodigt de Secretaris-generaal uit zo snel mogelijk te rapporteren over de verkiezingen.
  3. Zal de verkozen grondwetgevende vergadering voluit steunen om een grondwet uit te schrijven en een nieuwe regering voor Cambodja op te zetten.
  4. Roept alle partijen op de uitslag te respecteren en op vreedzame wijze een democratische regering tot stand te brengen.
  5. Dringt er bij de internationale gemeenschap op aan bij te dragen aan de heropbouw en verzoening.
  6. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]