Resolutie 867 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 867
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 23 september 1993
Nr. vergadering 3282
Code S/RES/867
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Oprichting VN-missie UNMIH.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1993
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela
Een Haïtiaanse politieman werkt onder VN-vlag mee aan de hulpverlening.

Resolutie 867 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op 23 september 1993 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen, en richtte de UNMIH-vredesmacht in Haïti op.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had een brief van Haïti doorgestuurd gekregen die de Verenigde Naties verzocht om hulp tot creatie van een nieuwe politiemacht en de modernisering van het leger. Op 3 juli hadden de president van Haïti en de bevelhebber van het leger van het land een akkoord gesloten om terug te keren naar vrede en stabiliteit. In dat akkoord vroegen zij een nieuwe politie en een modernisering van het leger. De Veiligheidsraad vond het noodzakelijk dat akkoord uit te voeren zodat de regering, inclusief politie en leger, opnieuw normaal konden functioneren; ook al omwille van het escalerende politieke geweld in Haïti.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde de VN-missie UNMIH voor een periode van zes maanden. Doch zou ze enkel als vooruitgang werd geboekt bij het uitvoeren van het akkoord langer dan 75 dagen blijven. De missie zou bestaan uit maximaal 567 politiewaarnemers en zo'n 700 militairen waaronder 60 instructeurs. De waarnemers zullen de Haïtiaanse politie begeleiden, opleiden en hun operaties waarnemen. De militairen zouden instaan voor de modernisering van het leger en volgende rol vervullen:

a. Niet-gevechtsopleiding geven,
b. De bouweenheid zal projecten uitvoeren zoals vermeld in secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghalis rapport.

De Veiligheidsraad verwelkomde de intentie van de Secretaris-generaal om de missie onder zijn Speciale Vertegenwoordiger en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te plaatsen. Die zag ook toe op de Internationale Civiele Missie MICIVIH zodat diens ervaring en informatie kon worden benut.

Haïti werd gevraagd de veiligheid en bewegingsvrijheid van het VN-personeel te verzekeren en zo snel mogelijk een status of mission-akkoord te sluiten. De fracties in het land werden opgeroepen het geweld af te zweren.

De secretaris-generaal werd gevraagd te zorgen voor de financiering van de missie en aan de lidstaten werd om een bijdrage en personeel gevraagd voor beide componenten van UNMIH. Zo konden ze Haïti helpen met het herstel van de democratie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]