Resolutie 87 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 87
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 september 1950
Nr. vergadering 506
Code S/RES/87
Stemming
voor
7
onth.
1
tegen
3
Onderwerp Invasie van Taiwan.
Beslissing Uitstel van de discussie.
Uitnodiging van de Volksrepubliek China.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1950
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van India India · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Taiwan.

Resolutie 87 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 september 1950 aangenomen. Zeven leden van de VN-Veiligheidsraad stemden voor, drie (China, Cuba en de Verenigde Staten) stemden tegen en één (Egypte) onthield zich.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Taiwan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het eiland Taiwan onder het bestuur van China. Daar waren de Taiwanezen al niet mee opgezet. Onder Japan had het eiland een aparte status en een goede organisatie gekend. Dat werd nu verruild voor de corruptie en wanorde van de Chinezen. Op het Chinese vasteland ontstond een burgeroorlog tussen de regerende nationalisten en de communisten. Toen die laatsten in 1949 de bovenhand haalden dreven ze de ander van het Chinese vasteland naar het eiland Taiwan; in totaal zo'n anderhalf miljoen man: de invasie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bedenkt dat hij elke situatie die internationale spanningen kan opwekken of die aanleiding kan geven tot een geschil moet onderzoeken, om te bepalen of die situatie de internationale vrede en veiligheid in gevaar brengt of dat de vrede anderszins wordt bedreigd.
  • Bedenkt dat de Raad de klagers mag horen naar aanleiding van een situatie zoals hierboven beschreven.
  • Bedenkt dat hij, gezien de onenigheid binnen de Raad over de vertegenwoordiging van China, in overeenstemming met regel °39 van de procedures vertegenwoordigers van de Centrale Volksregering van de Volksrepubliek China kan uitnodigen om informatie te verschaffen en te helpen bij het in beschouwing nemen van deze zaken.
  • Heeft de verklaring van de Volksrepubliek China over de militaire invasie van Taiwan gezien.
  • Beslist:
a. De overweging over deze vraag uit te stellen tot de volgende vergadering op 15 november.
b. Een vertegenwoordiger van de voornoemde overheid (Volksrepubliek China) uit te nodigen op de vergaderingen na 15 november, voor de discussies over de verklaring van die overheid over de invasie van het eiland Taiwan.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

De nationalisten, of Kwomintang, namen het bestuur van het eiland over terwijl de communisten op het vasteland de Volksrepubliek China installeerden. Beide regeringen claimen sindsdien zowel het vasteland als het eiland.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 87 op de Engelstalige Wikisource.