Restauratierijtuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een restauratierijtuig van de Royal Blue in 1895
Een modern restauratierijtuig op basis van zelfbediening in een Zweedse SJ X2.

Een restauratierijtuig is een spoorwegrijtuig van een passagierstrein dat is ingericht om te dienen als eetgelegenheid. De rijtuigen bevatten onder andere een balie om het eten te bestellen of af te halen, en stoelen en tafels om aan te eten. De keuken waar het eten bereid wordt kan zich ook in dit rijtuig bevinden, maar kan ook in een aangrenzend rijtuig zijn ondergebracht. Restauratierijtuigen vindt men vooral in treinen bedoeld voor lange reizen van een of meer dagen.

Voordat restauratierijtuigen hun intrede deden waren treinreizigers voor warme maaltijden onderweg vaak aangewezen op eetgelegenheden bij de stations of bevoorradingsplaatsen. De kwaliteit van het eten was daar vaak niet erg hoog.

Mede hierom begonnen midden jaren tachtig van de 19e eeuw steeds meer spoorwegmaatschappijen bij lange reizen zelf maaltijden aan te bieden. In de Verenigde Staten heeft onder andere de komst van de Transcontinental Railroad bijgedragen aan de invoering van restauratierijtuigen. Naarmate de concurrentie tussen spoorwegmaatschappijen heviger werd, werd het principe van restauratierijtuigen steeds verder uitgewerkt. Zo kwamen er onder andere restauratierijtuigen met privécoupés.

Restauratierijtuigen bestaan vandaag de dag in verschillende uitvoeringen, van luxe restauratierijtuigen tot restauraties op basis van zelfbediening. Hoewel ze minder vaak voorkomen in treinen dan voorheen, spelen restauratierijtuigen bij lange treinreizen vaak nog een belangrijke rol.