Reuver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reuver
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Reuver
Reuver
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Beesel Beesel
Coördinaten 51° 17′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,74 km²
Inwoners (31 december 2010) 6.377
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Reuver (Limburgs:De Ruiver, in Reuver = Oppe Ruiver) is een Midden-Limburgs dorp dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Beesel. Het heeft ongeveer 6.400 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 765 inw./km².

Reuver ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland. Reuver wordt verder ontsloten door de A73 en de N271.

Sint-Lambertuskerk[bewerken]

Reuver is toegewijd aan de H. Lambertus. De parochiekerk de gelijknamige Sint-Lambertuskerk van Reuver werd in 1878-1880 gebouwd naar ontwerp van architect Johannes Kayser. De huidige toren is onderdeel van die kerk. In 1907 werd de kerk in dezelfde stijl uitgebreid met wat nu de hoge middenbeuk is. In 1923 werd de kerk nogmaals met een westelijke zijbeuk uitgebreid door architect Jules Kayser. Hierdoor ontstond de huidige symmetrische driebeukige vorm.

In de nadagen van de oorlog werd de spits van de toren afgeschoten, en raakte de kerk beschadigd. In 1946-1947 werd de kerk hersteld, de toren werd voorzien van een korte noodspits met een kruis van houten balken. Pas in 1957 werd een nieuwe spits op de toren gezet, ongeveer gelijk aan de oorspronkelijke.

Bijzonderheden[bewerken]

Ronkenstein, voormalige watermolen

In en rond Reuver vindt men een typisch terrassenlandschap. Dit landschap trekt jaarlijks veel toeristen, die verblijven op nabijgelegen boerderijcampings of op het bungalowpark 'De Lommerbergen'. Jaarlijks is er in het eerste weekeinde van september de traditionele Reuverse kermis, waar het hele dorp op af komt. De brandweerkazerne aan de Kapellerweg is gebouwd in 1966. De brandweer van Reuver telt circa 23 spuitgasten. De bibliotheek in Reuver is onderdeel van de Groeibibliotheken Maas en Peel.

De omgeving van Ronkenstein is een beschermd dorpsgezicht.

Openbaar vervoer[bewerken]

Reuver beschikt over het treinstation Reuver. Hier stoppen elke half uur in beide richtingen de stoptreinen Nijmegen - Venlo - Reuver - Roermond.

Vanaf het station vertrekken ook drie buslijnen richting Beesel, Offenbeek, Bosdael, Venlo en Roermond. Zowel de bus als treindiensten worden verzorgt door Veolia Transport.

Via een veerpont over de Maas is Kessel te bereiken.

Muziek[bewerken]

Reuver staat bekend als een metaldorp. Bands zoals Epica, After Forever, MaYan, Trillium, Rage on Stage, Shtack en vele andere komen uit dit dorp.

Mark Jansen; gitarist van de grootste Female Fronted Metalband van de wereld en daarnaast heeft hij een project genaamd MaYan.

Media[bewerken]

Reuver en de gemeente Beesel waar het dorp onder ressorteert hebben diverse lokale radio- en televisiestations. Deze zijn hieronder opgenomen.

Omroep / Programma Soort media Te ontvangen via Actief
Omroep Maas en Grens Radio, TV en kabelkrant kabel en in de ether. Actief geweest in de jaren 90
Omroep VOX Radio, TV en kabelkrant kabel en in de ether. Actief geweest in de jaren 2000 als opvolger van omroep Maas en Grens.
YouseeRadio Radio Internet, kabel en in de ether. Actief als opvolger van Omroep VOX.
Maasland Radio - editie Beesel (107.7FM) Radio Internet, kabel en in de ether. Sinds 6 februari 2015 zijn de lokale omroepen van Beesel en Bergen een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam "Maasland RTV".
RTV Beesel TV / Kabelkrant Kabel en digitale tv van Ziggo Niet meer actief met TV, alleen nog een kabelkrant na een conflict met de gemeente[bron?]
Ruiver.nl Nieuwssite Internet Reeds actief
Gewoon Lokaal TV programma voor de gemeente Beesel Internet en Ruiver.nl Reeds actief
TV Ellef TV Via digitale tv Een commerciële omroep die dagelijks uitzend.

Gijzeldrama[bewerken]

Op donderdag 7 november 2013 is Reuver (gemeente Beesel) in het nieuws geweest ivm een gijzeling aan de Zonnedauw. Bij dit gijzeldrama waren 2 doden en 1 gewonde te betreuren.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]