Reuzengordelstaarthagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reuzengordelstaarthagedis
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (1996)
Cordylus giganteus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Cordylidae (Gordelstaarthagedissen)
Geslacht: Cordylus
Soort
Cordylus giganteus
Smith, 1844
Afbeeldingen Reuzengordelstaarthagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuzengordelstaarthagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De reuzengordelstaarthagedis (Cordylus giganteus) is een hagedis uit de familie gordelstaarthagedissen (Cordylidae).

Beschrijving[bewerken]

Met zo'n 40 centimeter wordt deze soort niet eens zo heel groot, maar omdat de staart verhoudingsgewijs klein is, is het lichaam groter en forser en het is een van de grootste en bekendste soorten uit de familie gordelstaarthagedissen. De gordelstaarthagedis is eenvoudig te herkennen aan de zeer stekelige schubben die niet overlappen maar uitsteken en vlijmscherp zijn. De stekels bedekken grote delen van het lichaam, zelfs delen van buik, poten en keel en ook aan de onderrand van de kaak steken vergrote stekels uit. Deze soort heeft een wat gedrongen lichaam, grote driehoekige kop en dikke korte staart, waarmee hij kan slaan ter verdediging en de staartstekels zijn zo scherp als naalden. De kleur is meestal beige tot bruin, en soms lichtgrijs en een tekening of baltskleur ontbreekt.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit kleine dieren, zowel grotere insecten, kleine hagedissen en zoogdieren worden gegeten. Gordelstaarthagedissen leven in groepen en graven holen tot twee meter diep meestal met de opening naar de windrichting die het meeste zon oplevert. De hagedissen rusten 's nachts in deze holen. Als ze worden bedreigd, barricaderen ze de ingang van hun hol met de staart. Als ze worden vastgegrepen, zetten ze de lange nek- en kopstekels overeind en planten die in het plafond van hun hol, zodat het voor predators zeer lastig wordt om het dier uit zijn hol te trekken. Tijdens de wintermaanden houden ze een winterslaap.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De reuzengordelstaarthagedis is endemisch in Zuid-Afrika en komt voor in een enkel gebied ten noorden en noordwesten van het ministaatje Lesotho.

Bronnen, noten en/of referenties
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Cordylus giganteus - Website Geconsulteerd 10 november 2009
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).