Revolution (Bobbejaanland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Revolution
Gebouw van Revolution
Gebouw van Revolution
Algemene informatie
Locatie Bobbejaanland, België
Type Overdekte stalen achtbaan
Model Illusion
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Bobbejaan Schoepen
Status Geopend
Opening mei 1989
Officiële opening: 15 juni 1989
Kosten 3.200.000 euro
Vorige locaties en/of namen
Revolution (1989-2007)
(R)evolution (2008-2013) Revolution (2014-heden)
Eigenschappen
Topsnelheid 50 km/u
Baanlengte 765 m
Baanhoogte 28 m
Inversies 0
Ritduur 2 min 20 sec
Treinen 1
Capaciteit 1200 bezoekers per uur
60 bezoekers per trein
Veiligheid
Minimale lengte 140 cm
Website
Revolution op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De achtbaantrein van Revolution

Revolution (vroeger (R)evolution) is een overdekte stalen achtbaan in het Belgische attractiepark Bobbejaanland.

Algemene informatie[bewerken]

Revolution opende in 1989 en werd gebouwd door de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. De achtbaan is van het model Illusion, waarvan slechts twee exemplaren zijn gebouwd.[1] Chaos is de andere en bevond zich in het pretpark Opryland, waar hij in 1997 werd afgebroken. Het kenmerk van dit model is de zeer lange achtbaantrein: 40 wagons bij Chaos en 30 bij Revolution. Na de afbraak van Chaos is deze niet meer heropgebouwd, waardoor Revolution de langste achtbaantrein ter wereld heeft.

De rit[bewerken]

De trein rijdt in het midden van de hal (de binnenring) omhoog over een helix gevormd uit semicirkels met daarin een wieloptakeling. Ondertussen speelt op het parabolisch gevormde scherm, bevestigd aan het plafond van de hal, een projectie met daarbij ook muziek en lichteffecten. Zodra de achtbaantrein boven is, rijdt deze in een gang naast de binnenring (de buitenring) weer naar beneden.

Geschiedenis[bewerken]

De attractie werd op donderdag 15 juni 1989 officieel geopend door oud-premier Leo Tindemans[2], hoewel de achtbaan in mei ook al geopend was voor het publiek.[3] Bij de opening waren er zes projecties: twee in de binnenring en vier in de buitenring. Op de grote parabolische schermen in de binnenring werden twee 70mm-films geprojecteerd (boven en onder), die door het Amerikaanse R/Greenberg Associates speciaal voor zowel Revolution als Chaos waren gemaakt.[4] Dit New Yorkse special effects-bedrijf heeft ook de special effects verzorgd van films zoals Predator, Weird Science en Xanadu.[5]

Beide oorspronkelijke films waren met elkaar gesynchroniseerd. Inzittenden zagen een slingerende klepel afbreken van een koepel op het bovenste scherm. Die klepel brak de klok op het onderste scherm, waarna deze laatste uitzoomde en een hexagram vormde. Iets later brak de koepel op het bovenste scherm waardoor de hemel tevoorschijn kwam, terwijl op het onderste scherm een maanstandaanduiding van een antieke klok verscheen en werd uitgezoomd. Het maangezicht veranderde van een lachend gezicht in een somber gezicht. Via een oog kwam men op het bovenste scherm in een wormgat terecht dat tegelijkertijd ook op het onderste scherm te zien was, met als enig verschil dat men op het bovenste scherm 'in' het wormgat ging en men op het onderste scherm 'eruit' ging. Verder werd op het bovenste scherm een ontploffende atoom geprojecteerd die op het onderste scherm verder liep in een punt van een digitale klok. Ten slotte werden op beide schermen ronddraaiende printplaten geprojecteerd, gevolgd door een explosie. Deze explosie verliep op beide schermen anders: op het bovenste scherm kwamen verschillende komeetachtige vuurballen samen in een hoek van het scherm en zag men partikels in het rond vliegen langs de randen van het scherm. Op het onderste scherm was er een explosie in het midden van het scherm van waaruit de partikels zich over het hele scherm verspreidden. Hierna verliet de trein de binnenring en reed deze de buitenring in.[6] Op de kleinere schermen in de buitenring waren 35mm-projecties te zien van vuur, brekend glas, tijdpoorten en tandwieltjes.[7] Aan het einde van de rit werd op de twee schermen in de binnenring een gigantisch tandwiel geprojecteerd. De projectiesystemen waren geproduceerd door het Zwitserse bedrijf Contac. De soundtrack die destijds te horen was, was een titelloze soundtrack die met de films bijgeleverd was. In 1998 heeft men deze soundtrack vervangen door een stuk uit Capriccio Italien van Tsjaikovski.

Door de jaren heen zijn veel van de oorspronkelijke effecten stukgegaan vanwege de hevige schokken in het gebouw. In 1999 werd het onderste scherm in de binnenring verwijderd en werd er een metalen vloer geplaatst, zodat het magazijn onder de attractie kon uitbreiden. De afwezigheid van de onderste projectie werd opgevangen door een nagebouwde krater en blauwe lichtslangen. De films heeft men later datzelfde jaar verwisseld, waardoor de onderste film met onder meer de brekende klok op het resterende bovenste scherm werd geprojecteerd. Nog later kwamen er verticale groene lichtslangen in de binnenring die op de maat van de muziek knipperen, en werden er lichttunnels geplaatst in de buitenring. In het verleden waren verschillende projecties in de buitenring al uitgezet, al dan niet vervangen door lichteffecten.

In 2004 begaf ook de bovenste projectie het. Er kwam tijdelijk een laserprojectie die later dat seizoen nog vervangen werd door een caleidoscoopachtige olieprojectie. Dat jaar werd tevens door de Nederlandse Revolution-fan en oprichter van de voormalige Revolution-fansite Revocoasters, Harrie Mangels, geëxperimenteerd met enkele nieuwe effecten: zo werden olieprojecties van vuur, water en een tijdspiraal geïnstalleerd op de drie overgebleven schermen in de buitenring, ter vervanging van de oorspronkelijke filmprojecties die reeds enkele jaren uit stonden (de oude projectoren zijn in hetzelfde jaar weggehaald). Op verscheidene plaatsen werden lichtslangen uitgezet en nieuwe stroboscopen geplaatst. De jaren voordien was het vooral Bob Schoepen die de effecten updatete.[8] Tot slot werden de oude speakers vervangen door nieuwe speakers van Bose en vonden er enkele tests plaats met nieuwe muziek. De toenmalige soundtrack, Capriccio Italien, werd vervangen door de soundtrack van Chaos: die bestond uit de eerste twee minuten van Bones on the Beach van Michael Hoenig en werd beter bevonden. Bones on the Beach heeft toen ook een korte tijd gedraaid met een geluidsfragment van de Borgkoningin uit Star Trek: First Contact.

In februari 2005 werden de films uit 1989 in Engeland gedigitaliseerd en in april 2005 werd het contract getekend voor een nieuwe DLP-projector van Barco.[9] Contac, de fabrikant van de oorspronkelijke projectoren, was toen al failliet.

In 2008 werd door de Bobbejaanland-directie besloten om Revolution een junglethema te geven en te hernoemen naar (R)evolution, omdat de Hall 2000 werd omgevormd tot een junglethemagebied, genaamd Banana Bos. De Hall 2000 geeft toegang tot de achtbaan, en er bevinden zich onder andere horecagelegenheden en toiletten. Vele fans van het park waren misnoegd over deze verandering omwille van het unieke karakter van de achtbaan, die door de veranderingen zou verloren gaan. De omvorming van Revolution tot (R)evolution is in verschillende fases verlopen: in de eerste fase werden enkel het station en de wachtrij aangepast, daarna werd ook getest met verschillende junglefilms en kwam er nieuwe muziek. De eerste junglefilm werd niet goed bevonden en werd de week erna alweer vervangen door de welbekende klokfilm. Later dat jaar werd getest met een film met stock footage van Getty Images, en een film met beelden uit films zoals War of the Worlds en The Matrix Revolutions tijdens Kids Halloween. De twee laatste films werden tot en met 26 augustus 2011 afgewisseld. De muziek die toen draaide, was een nummer van Universal Publishing Production Music dat Animals and Cannibals heet.[10]

Sinds 27 augustus 2011 is de klokfilm weer te zien in (R)evolution.[11] Aanvankelijk was het de bedoeling dat de film en de bijhorende muziek van Bones on the Beach, voor één dag zouden blijven tijdens het gouden jubileum van Bobbejaanland. Uiteindelijk bleven de oude film en muziek behouden.

Normaal gesproken werd op sommige dagen de junglefilm getoond vanwege de cijfertoevoeging voor het teambuildingspel Bobbejaanland te koop, maar sinds juni 2013 zijn de cijfers toegevoegd aan de klokfilm.[12] Sinds eind september datzelfde jaar is, wegens problemen met de synchronisatie en het formaat van de film, de bewerkte klokfilm met de cijfers opnieuw vervangen door de originele klokfilm met de tandwielscène. Tegenwoordig wordt de klokfilm met de cijfers enkel nog gedraaid wanneer er teambuilding is.

Op 31 december 2013 plaatste Bobbejaanland een tweet: "2014 wordt revolutionair! Wij tellen alvast af. Jullie ook?" met daarbij een afbeelding van een klok, een achtbaan en de tekst: "Aftellen naar 2014!".[13] Het park maakte hiermee bekend de Revolution voor haar zilveren jubileum te willen opknappen. Volgens commercieel directeur Peggy Verelst zouden de oude effecten hersteld worden en zou het oude thema in de wachtrij en het station terugkomen. De camouflagenetten werden weggehaald in de wachtrij en het station, waardoor deze tijdens seizoen 2014 bijna volledig leegstonden. De oorspronkelijke decoratie is immers grotendeels vernietigd.[14] Tijdens de rit werden nieuwe LED-projecties aan de drie zijschermen geplaatst en werden enkele oude effecten, die sinds 2004 uit hadden gestaan, terug aangezet of vervangen door nieuwe exemplaren.[15] In 2015 werd er thematisatie aangebracht in de wachtrij.[16]

Jubileum[bewerken]

Op 20 juni 2009 vierde Bobbejaanland het 20-jarig bestaan van Revolution middels een optreden van 2 Fabiola in het centrum van de achtbaan.[17] Na dit optreden trad de rest van de dag een DJ op in het centrum van de attractie.

Op een buitenpodium werd de verjaardag van Revolution gevierd met optredens van onder andere Sylver, Robert Abigail, Lasgo en AnnaGrace.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Lijst van achtbanen van het model Illusion. RCDB Geraadpleegd op 23 april 2013
 2. Officiële opening Revolution. Bobbejaanland Nostalgie Geraadpleegd op 16 juni 2014
 3. Bouw Revolution & Hall 2000. Bobbejaanland Nostalgie Geraadpleegd op 10 oktober 2010
 4. Persbericht bij Chaos. RCDB en Internet Archive Geraadpleegd op 5 januari 2014
 5. Filmografie R/Greenberg Associates als special effects-bedrijf. IMDb Geraadpleegd op 21 februari 2012
 6. Revolution onride with double screen and 1989 music op YouTube
 7. Bobbejaanland Nostalgie - Revolution
 8. Interview met Jacky Schoepen, Wiel Meuwissen & Sjef Maes over Revolution. Bobbejaanland Nostalgie Geraadpleegd op 19 september 2010
 9. Persbericht Bobbejaanland - Revolutie in Bobbejaanland. Internet Archive Geraadpleegd op 21 juni 2010
 10. Bobbejaanland - (R)Evolution Soundtrack op YouTube
 11. Bobbejaanland - Revolution Onride POV 27.08.2011 (Old Movie & Soundtrack). YouTube Geraadpleegd op 24 juni 2013
 12. (R)evolution Onride Bobbejaanland 22/06/2013. YouTube Geraadpleegd op 24 juni 2013
 13. Twitter-bericht Bobbejaanland. Twitter Geraadpleegd op 14 januari 2014
 14. Bericht Bobbejaanland Revolution Fans (3 augustus 2014). Facebook Geraadpleegd op 24 aug 2014
 15. Bobbejaanland - Revolution (2014) (05/04/'14). YouTube Geraadpleegd op 24 aug 2014
 16. Bericht Bobfans.be. Facebook Geraadpleegd op 4 april 2015
 17. Rides.nl. 2 Fabiola in Revolution, Bobbejaanland - HD. YouTube (21 juni 2009) Geraadpleegd op 14 juni 2010