Rhampholeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rhampholeon
Rhampholeon temporalis
Rhampholeon temporalis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Onderfamilie: Brookesiinae
Geslacht
Rhampholeon
Gray, 1864
Rhampholeon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Rhampholeon is een geslacht van hagedissen uit de familie kameleons (Chamaeleonidae). Een aantal soorten uit het geslacht is recentelijk verplaatst naar het geslacht Rieppeleon. Er zijn in totaal 13 soorten, waaronder de pas in 2006 beschreven Rhampholeon viridis. [1]

Alle soorten komen voor in zuidelijk Afrika, aan de oostkust met Somalië als noordelijke grens. Veruit de meeste soorten leven in Malawi, Tanzania en Mozambique. Door de geringe lichaamslengte van enkele centimeters tot ongeveer 15 cm worden ook wat kleinere prooien gepakt; zoals kevertjes en vliegjes.

De geslachten Rhampholeon en Brookesia zijn verwant aan elkaar, alle soorten kennen een uitstekende camouflage. Soorten uit beide geslachten worden dwerg- of bladkameleons genoemd en samen vormen ze de onderfamilie Brookesiinae. Ook de levenswijze is gelijkend; de meeste soorten zijn gecamoufleerd als dood blad en leven in de strooisellaag of vlak daarboven. Het verspreidingsgebied is echter anders; Rhampholeon-soorten leven op het continentale deel van Afrika, Brookesia-soorten leven zonder uitzondering op het oostelijke eiland Madagaskar dat geografisch gezien om de hoek ligt, sommige soorten leven ook op de kleine omringende eilandjes in de buurt.

Taxonomie[bewerken]

Geslacht Rhampholeon

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Rhampholeon - Website
  • Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Rhampholeon - Website Geconsulteerd 22 oktober 2009
  • Adcham - Rhampholeon - Website