Rhauderfehn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhauderfehn
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Rhauderfehn
Rhauderfehn (Nedersaksen)
Rhauderfehn
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Leer
Coördinaten 53° 10′ NB, 07° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 102,93 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
18.303
(178 inw./km²)
Hoogte 1 m
Burgemeester Geert Müller
Overig
Postcode 26817
Netnummers 04952 (Rhauderfehn en teilweise Collinghorst en Klostermoor), 04967 (Burlage en teilweise Klostermoor), 04955 (Backemoor en teilweise Collinghorst)
Kenteken LER
Gemeentekernen 10 Ortsteile
Gemeentenr. 03 4 57 018
Website www.rhauderfehn.de
Locatie van Rhauderfehn in Leer
Kaart van Rhauderfehn
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Rhauderfehn is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in de Landkreis Leer, met ongeveer 17.800 inwoners.[1] De gemeente ligt in het Overledingerland, dat als streek weer een onderdeel is van de grotere regio Oost-Friesland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het gemeentegebied kunnen grofweg drie landschapstypen worden onderscheiden: een rivieroeverlandschap (Marschlandschaft) met als grondsoort klei, daarachter een dalgrondlandschap (Geestlandschaft) met als grondsoort zand, en ten slotte een groot hoogveenlandschap (Moorlandschaft). De marsgronden zijn langs de noord- en oostrand van de gemeente te vinden, de geestgronden in de noordelijke deel en de veengronden in het centrale en zuidelijke deel van Rhauderfehn. Kenmerkend voor de marsgronden zijn open polders, terwijl op de geestgronden het coulisselandschap met zijn houtwallen domineert. In het veengebied vindt men lange, rechte wijken met lintbebouwing: de typische veenkolonie.

In godsdienstig opzicht is in Rhauderfehn de invloed van het aangrenzende Eemsland duidelijk te merken. Op 1 januari 2005 stond van de totale bevolking 58% als luthers, 24% als katholiek en 4% als hervormd (reformiert) geregistreerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van het veengebied van Rhauderfehn, waaraan de gemeente haar naam dankt, begint in 1769. In dat jaar werd de veenkolonie gesticht door enkele verveners, die van de Pruisische koning het exploitatierecht in het gebied hadden gekregen. Het veen werd destijds afgegraven, gedroogd en als de brandstof turf verkocht. Daartoe werd de turf via de vele wijken (veenkanalen) naar elders verscheept. Deze kanalen dienden ook voor de afwatering van het moerassige gebied. Als de turfwinning voltooid was, konden de afgegraven gronden nadien als landbouwgrond gebruikt worden.

Het veengebied in Oost-Friesland trok vele veenarbeiders van buiten het gebied aan, onder meer uit Nederland. Zij introduceerden het woord 'veen', dat in het Duits verbasterd werd tot 'Fehn'. Dit verklaart het veelvuldig gebruik van het woord 'Fehn' in plaats- en veldnamen, terwijl veen als grondsoort in het Duits 'Moor' genoemd wordt.

Op 1 januari 1973 is de toen nieuw gevormde gemeente Rhauderfehn ontstaan uit een gemeentelijke herindeling.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rhauderfehn heeft een oppervlakte van bijna 103 km². De gemeente strekt zich uit tussen de steden Leer en Papenburg. De gemeente is onderverdeeld in tien kernen (of Ortschaften):

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraad bestaat uit 26 gekozen leden, plus een zetel voor de gekozen burgemeester. De raad is sinds de verkiezingen in september 2016 als volgt samengesteld:

Partij 2011 2016
SPD 12 14
CDU 9 8
Bürger für Rhauderfehn 6 -
Bündnis 90/Die Grünen 1 2
Linke 1 -
FDP - 1
Die Friesen 1 1
MOIN - 4
Nehuis - 1
Benedix - 1
Burgemeester1 1 1

1 De burgemeester is ambtshalve lid van de raad

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste burgemeesterverkiezingen waren in 2011. Gekozen werd Geert Müller (partijloos).

Jumelage[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Rhauderfehn heeft een jumelage met de gemeente Alsleben (Saale) in Saksen-Anhalt sinds 25 augustus 1990.

Zie de categorie Rhauderfehn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.