Riad (huis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een riad in Marrakech.

Een riad (Arabisch: رياض) is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnenin gelegen tuin of binnenplaats die in het oude stadsgedeelte is gelegen. Het woord riad komt uit het Arabisch "ryad" en betekent tuin. De oude Romeinse stad Volubilis bevat een verwijzing naar het begin van de riad-architectuur tijdens de heerschappij van de Idrisiden-dynastie. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met het islamitische begrip privacy voor vrouwen binnen woontuinen.

Het ontwerp van een riad biedt privacy en bescherming tegen het weer in Marokko. De meeste binnentuinen en binnenplaatsen zijn centraal gelegen en grote vensters in de buitenmuren ontbreken. Dit ontwerpprincipe van een open binnenplaats vond steun in islamitische begrippen van privacy en hidjab voor vrouwen. Alle ruimten komen uit op het centrale atrium.

In de centrale tuin van traditionele riads zijn er vaak planten, bomen en dikwijls een fontein te vinden. De muren van riads worden versierd met tadelaktpleister en zellige-tegels, gewoonlijk met Arabische kalligrafie, met citaten uit de Koran. De stijl van deze riads is in de loop van de jaren veranderd, maar de basisvorm wordt nog steeds gebruikt in ontwerpen. Vele riads in Marrakesh en Essaouira worden nu gebruikt als hotel of restaurant.