Richard Windsor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Richard, hertog van Gloucester)
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Richard, hertog van Gloucester
HRH Prince Richard Duke of Gloucester.JPG
Prins van het Verenigd Koninkrijk
Periode 1944-heden
Hertog van Gloucester
Periode 1974-heden
Voorganger Hendrik
Vader Hendrik, hertog van Gloucester
Moeder Alice Montagu Douglas Scott
Coat of Arms of Richard, Duke of Gloucester.svg
Wapen van prins Richard, hertog van Gloucester

Richard Alexander Walter George Windsor, hertog van Gloucester, KG, GCVO (26 augustus 1944) is een lid van de Britse Koninklijke familie en kleinzoon van koning George V van het Verenigd Koninkrijk. Hij is de hertog van Gloucester sinds zijn vader overleed in 1974.

Hij was in 2013 de 21e in de lijn van de Britse troonopvolging.

Jeugd[bewerken]

Prins Richard werd geboren op 26 augustus 1944 in Barnwell Manor (het huis van de ouders van Richard) in Northamptonshire. Hij was de zoon van Henry Windsor, hertog van Gloucester, de derde zoon van koning George V en koningin Mary, en prinses Alice, dochter van John Montagu-Douglas-Scott.

Richard was gedoopt in een privé kapel in Windsor Castle op 20 oktober 1944 door Lord Lang of Lambeth. Zijn peetouders zijn: koningin Elizabeth (The Queen Mother), prinses Alice van Albany, Walter Montagu-Douglas-Scott, George Cambridge, prinses Marie Louise, lady Sybil Phipps en Harold Alexander.

Als kleinzoon van de Britse monarch in de mannelijke lijn, kreeg Richard bij zijn geboorte de titel: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Richard van Gloucester (His Royal Highness Prince Richard of Gloucester). Hij was toen 5e in lijn van de Britse troonopvolging. En 2e in lijn van zijn vaders titel hertog van Gloucester, na zijn broer, prins William van Gloucester.

Toen Richard vier maanden oud was, ging hij met zijn ouders mee naar Australië, waar zijn vader van 1945 tot 1947 gouverneur-generaal was. De familie keerde terug naar Barnwell Manor in 1947.

Carrière[bewerken]

Opleiding[bewerken]

Prins Richard kreeg eerst thuis les, later ging hij naar het Wellesley House in Broadstairs. Daarna ging hij naar Eton College. In 1963 ging hij naar Magdalene College, Cambridge om architectuur te studeren. In juni 1966 kreeg haalde hij zijn Bachelor of Arts.

Architectuur[bewerken]

Na de universiteit ging prins Richard bij de (toen nog) ‘Offices Development Group of the Ministry of Public Building and Works’ voor een jaar. Hij ging terug naar Cambridge in 1967. In juni 1969 haalde hij beide delen van zijn diploma in architectuur op de universiteit. Na het behalen van zijn diploma ging hij ‘oefenen’ als partner bij een bedrijf in Londen.

Hoewel hij had gepland fulltime te gaan werken als architect, zorgde de dood van zijn oudere broer prins William van Gloucester ervoor dat Richard de erfgenaam werd van zijn vaders ‘Dukedom’, en zo kreeg hij ook meer koninklijke verplichtingen.

Huwelijk[bewerken]

Op 8 juni 1972 trouwde Richard met de Deense Birgitte van Deurs, de dochter van Asger Henriksen en Vivian van Deurs, in de St Andrew's Church in Barnwell, Northamptonshire. De bruiloft was heel erg klein vergeleken met de bruiloften van nicht Margaret Windsor en neef Edward Windsor.

Ze kregen 3 kinderen:

Hertog van Gloucester[bewerken]

Op 10 juni 1974 stierf Richards vader. Richard erfde de titels duke of Gloucester (hertog van Gloucester), earl of Ulster en baron Culloden. Op 29 oktober 2004 stierf Richards moeder, prinses Alice op 102-jarige leeftijd. Ze is het langstlevende lid ooit van de Britse koninklijke familie.

Zowel de hertog als de hertogin van Gloucester zijn populaire leden van de koninklijke familie. Hun officiële adres is Kensington Palace in Londen. Ze leasen Barnwell Manor sinds 1994.

Richard is het meest geïnteresseerd in architectuur. Hij werd lid van de Royal Institute of British Architects (RIBA) in 1972. Hij is 32 jaar president van het Institute of Advanced Motorists geweest. Ook is hij beschermheer van de Ricardians, een gezelschap dat streeft naar eerherstel voor de 15e eeuwse koning Richard III, die eveneens Richard hertog van Gloucester heette. Richard III is beroemd door het koningsdrama van William Shakespeare, waarin hij wordt neergezet als een manke gebochelde geweldenaar. In werkelijkheid zou hij volgens de Ricardians en ook volgens veel historici een rechtschapen en populaire vorst zijn geweest.

Titels[bewerken]

 • His Royal Highness Prince Richard of Gloucester
 • His Royal Highness The Duke of Gloucester
 • His Royal Highness The Duke of Gloucester, GCVO
 • His Royal Highness The Duke of Gloucester, KG, GCVO

Onderscheidingen[bewerken]

Hij heeft ook de ‘Queen Elizabeth II Coronation Medal’ (1953), de ‘Queen Elizabeth II Silver Jubilee Medal’ (1977), de ‘Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal’ (2002), en de ‘Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal’ (2012).

Militaire onderscheidingen[bewerken]

 • Colonel-in-Chief of the Royal Anglian Regiment
 • Colonel-in-Chief of the Royal Army Medical Corps
 • Colonel-in-Chief of the Royal Australian Army Education Corps
 • Deputy Colonel-in-Chief of the Royal Logistic Corps
 • Deputy Colonel-in-Chief of the Royal Gloucestershire, Berkshire and Wiltshire Regiment
 • Royal Colonel of the 6th (V) Battalion, The Rifles
 • The Royal Honorary Colonel of the Royal Monmouthshire Royal Engineers (Militia)
 • Honorary Air Commodore van RAF Odiham.
 • Honorary Air Commodore van 501 (County of Gloucester) Squadron, Royal Auxiliary Air Force.
 • Honorary Air Marshal, Royal Air Force.

Externe links[bewerken]