Richard Verstegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Richard Verstegen (Engels Richard Verstegan, in zijn jeugdjaren Richard Rowlands, Londen c. 1550Antwerpen 1640) was een dichter, oudheidkundige en polemist. Hij schreef belangrijke werken in het Latijn, Engels en Nederlands.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was zoon van een kuiper, wellicht John Rowlands, en ging in zijn jonge jaren onder de naam Richard Rowlands. Naar eigen zeggen was zijn grootvader, Theodoor Roelant Verstegen, een vluchteling uit het Gelderse die ten tijde van de machtsstrijd tussen Karel van Gelre en Filips de Schone naar Engeland was uitgeweken. De familienaam “Rowlands” was blijkbaar een verengelsing van het patroniem “Roelantsz”.

Hij studeerde te Oxford onder de naam Rowlands. Vanwege een streng toezicht op het naleven van de wetgeving inzake godsdienst rond 1570 verliet hij de universiteit zonder diploma. Hij was tijdens zijn studies vurig katholiek geworden. Hij keerde naar Londen terug en ging in de leer als goudsmid. Vanaf 1574 was hij volwaardig lid van de Goldsmiths Company, en zo ook poorter van Londen.

Nadat de jezuïet Edmund Campion, samen met een aantal seculiere priesters, door het protestantse regime terechtgesteld was, drukte Verstegen clandestien een pamflet die hen als martelaars herdacht. Toen zijn betrokkenheid bij het uitbrengen van dit werk bekend raakte moest hij het land ontvluchten. Pas vanaf dan gebruikte hij de familienaam Verstegen (vaak in het Engels als “Verstegan” en in het Latijn als “Versteganus”).

Hij dook vervolgens op in Rouen, Parijs, Rome en Reims, telkens betrokken bij het publiceren van boeken en prenten die de aandacht van de Europese publieke opinie op de vervolging van de katholieken onder Elizabeth I van Engeland vestigden. Te Parijs werd hij hierdoor, op vraag van de Engelse ambassadeur, korte tijd gevangengezet. Te Rome genoot hij kortstondig een uitkering van paus Gregorius XIII als vluchteling omwille van het geloof.

Rond 1586 vestigde hij zich te Antwerpen, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. In 1586 werd hem een uitkering toegewezen door de Hertog van Parma. Hij was te Antwerpen werkzaam o.a. als graveur, uitgever, inlichtingenagent, smokkelaar van boeken, lakenhandelaar, en journalist.

Hij stierf te Antwerpen in 1640.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste van zijn vele werken zijn:

Hij was ook medewerker aan de Nieuwe Tijdinghen (Antwerpen, 1619-1629) van Abraham Verhoeven.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]