Rifgebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rifgebergte
Location Rif.PNG
Hoogste punt Adrar Tidiqin (2448 m)
Lengte 350 km
Locatie Marokko
Type Middelgebergte
Riffijnse dorp bij Al Hoceima
Riffijnse dorp bij Al Hoceima
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
het Rifgebergte met Chefchaouen

Het Rifgebergte of de Rif (Berbers: Arif, Arabisch: er-Rif, الريف) is een gebied in het noorden van Marokko dat zich uitstrekt over een aantal Marokkaanse provincies. Het Rif gebied bestaat niet alleen uit een gebergte, maar het bevat ook vlakte geschikt voor landbouw. Het Rifgebergte maakt deel uit van de Betische Cordillera, een gebergteboog die zich gedeeltelijk in Marokko en gedeeltelijk in Spanje bevindt. Het Rifgebergte strekt zich uit tot dicht bij het Spaanse vasteland, en vermoed wordt dat het ooit deel heeft uitgemaakt van het Europese continent, voor de Straat van Gibraltar gevormd werd. De hoogste top, de Adrar Tidiqin, reikt tot 2448 m.

Geografie[bewerken]

Belangrijke steden in het gebied zijn Tanger, Tétouan, Al Hoceima, Nador, evenals de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta. Het stadje Ashawen trekt veel toeristen. Het gebied is berucht om de teelt van marihuana.

Bevolking[bewerken]

De bewoners van het Rifgebergte worden Riffijnen genoemd.

De oorspronkelijke bewoners zijn de Berbers, die hier al woonden voordat de Arabieren zich over Noord-Afrika verbreidden. De cultuur en taal zijn meer dan 3000 jaar oud en het Berbers (lokale naam: Tamazight) wordt tot op de dag van vandaag gesproken. De voornaamste Berbervariant is het Tarifit-Berbers (meestal Tamazight genoemd).

Stammen[bewerken]

De Rifstreek (de Berbersprekende regio van het Rifgebergte, ook wel bekend als de oostelijke Rif) bestaat uit 17 bekende stammen, variërend van grote tot kleine stammen. Van oudsher zijn dit de Riffijnse stammen:

Geschiedenis[bewerken]

In de middeleeuwen lag het Koninkrijk Nekor in het Rif-gebied. In de twintigste eeuw verklaarde de regio zich onder aanvoering van Mohammed Abdelkrim al-Khattabi (nu een nationale held in Marokko), onafhankelijk en riep de Rif-Republiek uit. Die slaagde er enkele jaren in, een Frans/Spaanse invasie af te slaan.

Nuvola single chevron right.svg Zie Riffijnen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.