Rijksdal Harmersbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reichstal Harmersbach
Land in het Heilige Roomse Rijk Wapen Heilige Roomse Rijk
 Rijksstad Zell am Harmersbach 1718 – 1803 Keurvorstendom Baden 
Algemene gegevens
Oppervlakte 82,5 km² (ca. 1800)[1]
Bevolking 2000 (ca. 1800)[1]
Talen Duitse dialecten
Religie Rooms-katholiek
Politieke gegevens
Regeringsvorm Rijksstad
Rijksdag Niet vertegenwoordigd

Het Rijksdal Harmersbach (Duits: Reichstal Harmersbach) was een vrije boerengemeente in het Heilige Roomse Rijk. Harmersbach was het enige Rijksdal in het Rijk. Het Rijksdal lag langs de Harmersbach, een zijriviertje van de Kinzig in het Zwarte Woud.

Het dal viel in de middeleeuwen onder de Rijkslandvoogdij Ortenau en de Rijksstad Zell am Harmersbach. In 1330 verpandde keizer Lodewijk de Beier het aan de graven van Fürstenberg. In 1367 werd het dal overgedragen aan het Prinsbisdom Straatsburg en in 1401 aan de familie Bock. Keizer Leopold I loste het pand in 1689 in, waarop de rijksstad Zell opnieuw aanspraak maakte op het dal. De boeren hadden echter hun eigen rechtssystemen opgebouwd en weigerden de aanspraken van de stad te erkennen. In 1718 moest de rijksstad zijn aanspraken opgeven en werd het dal een onafhankelijke boerengemeente. In de Reichsdeputationshauptschluss 1803 werd het dal samen met de Rijksstad Zell overgedragen aan het keurvorstendom Baden.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b (de) G. Köbler (2007): Historisches Lexikon der Deutschen Länder: die deutschen Territorien vom Mittelalter bis zur Gegenwart, zevende druk, Verlag C. H. Beck, München, blz. 254