Provinciale weg 325

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rijksweg 325)
Provinciale weg 325Provinciale weg 325
De A325 in Arnhem-Zuid, gezien in de richting van Nijmegen. Op de achtergrond het gebouw van OHRA
De A325 in Arnhem-Zuid, gezien in de richting van Nijmegen. Op de achtergrond het gebouw van OHRA
De A325 in Arnhem-Zuid, gezien in de richting van Nijmegen. Op de achtergrond het gebouw van OHRA
Provinciale weg 325
Provinciale weg 325
Provinciale weg 325
Land Nederland
Provincie Gelderland
Lengte 28 km
A325 op autosnelwegen.net
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Rotonde Velperbroek A12 A348

N325 Pleijroute

Begin autoweg Autoweg
Kruising Arnhem-Noord
Brug over het water Rijn (Andrej Sacharovbrug)
Afrit weg  Huissen N839
Begin stad Arnhem
Afrit weg  Kronenburg (Arnhem)
Kruising Nijmeegseplein A325 N225

A325

Kruising Nijmeegseplein N325 N225
Afrit autosnelweg Arnhem
Einde stad Einde Arnhem
Begin autosnelweg Autosnelweg
Afrit autosnelweg Elden
Hogewei
Kempke
Brug over het water Linge
Afrit autosnelweg Elst
Knooppunt van wegen Ressen N325 A15

N325

Knooppunt van wegen Ressen A325 A15
Einde autosnelweg Autosnelwegeinde
Afrit autosnelweg (busbaan)
Begin trajectdeel S110
Afrit autosnelweg Oosterhout S111
Begin stad Lent
Kruising Groot-Brittanniëstraat
Kruising Vrouwe Udasingel
Kruising Lent S100
Einde trajectdeel S110
Begin trajectdeel S100
Einde stad Einde Lent
Begin stad Nijmegen
Brug over het water Waal (Waalbrug)
Kruising Keizer Traianusplein N326
Einde trajectdeel S100
Einde stad Einde Nijmegen
Kruising Ubbergen
't Meertje
Kruising Beek N840
Kruising Beek
Grens met ander EU-land Grens met Duitsland
Vlag van Duitsland van/naar Kleve 9

De provinciale weg 325 loopt van Arnhem naar de Duitse grens bij Nijmegen en heeft zijn oorsprong in rijksweg 52, de voormalige A52. Deze is in 1993 overgedragen aan de provincie Gelderland, en vervolgens omgenummerd in A/N325. Rijksweg 52 had een rijke historie; aan deze autosnelweg werd reeds ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gewerkt.

Pleijroute[bewerken | brontekst bewerken]

De autoweg N325 loopt vanaf Knooppunt Velperbroek (A12) naar het Nijmeegseplein in Arnhem-Zuid. De naam voor dit tracé, een belangrijke ontsluitingsweg in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN), is de Pleijroute of Pleijweg.

Markant aan de route is de in 1987 geopende Andrej Sacharovbrug over de Nederrijn, die Arnhem-Noord en -Zuid met elkaar verbindt. Over de brug liggen op beide rijbanen twee rijstroken zonder vluchtstrook. Aan de stadszijde van de brug is tevens een fietspad aangebracht.

Een ander markant punt langs de route is Fort Westervoort. De Pleijweg passeert dit fort rakelings.

Op de Pleijweg geldt vanwege milieu- en geluidsnormen sinds 2007 een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Door de aanleg van de Pleijweg is de verkeersdruk in het centrum van Arnhem, over de twee bestaande Rijnbruggen, de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug, enorm afgenomen. Met de Westtangent zou een complete ring rond Arnhem ontstaan.

A325[bewerken | brontekst bewerken]

Thans loopt de A325 van het Nijmeegseplein in Arnhem tot het Knooppunt Ressen. Tot aan de aanleg van een gelijkvloerse kruising bij Lent-Visveld liep de autosnelweg door tot aan de aansluiting Lent-West. De A325 is sinds 2015 een autosnelweg met een maximumsnelheid van 120 km/u tussen 19.00 en 06.00 uur. Overdag is de snelheidslimiet 100 km/u.

N325 Nijmegen[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen knooppunt Ressen en het Keizer Traianusplein in Nijmegen heet de weg N325. Dit gedeelte van de weg is eigendom van de gemeente Nijmegen.

Tussen knooppunt Ressen en Lent is een "ovatonde" verrezen: een hooggelegen verkeersplein dat de N325 moet verbinden met de nieuwe woonwijken in de Waalsprong. In 2009 is begonnen deze weg af te waarderen tot stadsweg. De maximumsnelheid is nu beperkt tot 50 km/u, waarbij de weg nog 2x2 rijstroken heeft. Om de doorstroming verder te beperken, zodat het verkeer minder snel vastloopt in de stad zelf is de ongelijkvloerse kruising bij Lent ("Lentse lus") gesloopt en vervangen door een kruising met verkeerslichten[1]. Eventuele files komen buiten de bebouwde kom te staan. Hierdoor neemt de geluidsoverlast en luchtvervuiling af, waardoor de gemeente de gronden naast de voormalige snelweg kan benutten voor woningbouw[2].

Vanaf de ovatonde (Keizer Augustusplein genaamd) gaat de weg verder als Prins Mauritssingel (N325) en is een vierstrooks autoweg tot de uit 1936 stammende Waalbrug bij het centrum van Nijmegen. Aan weerszijden van de autoweg, op de plaats waar voorheen de vluchtstrook lag, is een busbaan gecreëerd. Op de Waalbrug zelf is alleen stad-inwaarts een busbaan aanwezig.

Op het Keizer Traianusplein biedt de N326 een verbinding met de westelijke stadsdelen van Nijmegen. Het Keizer Traianusplein zelf is van de gemeente Nijmegen. Direct na het Keizer Traianusplein, richting Beek-Ubbergen en Duitsland, eindigt het gemeentelijke deel van de weg.

N325[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het Keizer Traianusplein is de N325 weer een provinciale weg. De weg voert langs de zuidwestrand van de Ooijpolder via Beek in de richting van de stad Kleef in Duitsland. Aan de grens gaat de weg over in Bundesstraße 9. Dit gedeelte maakt deel uit van de historische Route impériale 86 (na 1824 de Franse N68) tussen Nijmegen en het Zwitserse Basel.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]