Rinus Peijnenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rinus Peijnenburg
Portret van Peijnenburg als minister voor Wetenschapsbeleid in 1979
Algemene informatie
Volledige naam Marinus Wilhelmus Johanna Maria (Rinus) Peijnenburg
Geboren 29 januari 1928
Geboorteplaats Geldrop
Overleden 1 april 1979
Overlijdensplaats Rotterdam
Partij KVP
Titulatuur drs.
Politieke functies
1966-1977 Lid Tweede Kamer
1977-1979 Minister voor Wetenschapsbeleid
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marinus Wilhelmus Johanna Maria (Rinus) Peijnenburg (Geldrop, 29 januari 1928Rotterdam, 1 april 1979) was een Nederlands politicus.

Peijnenburg was een econoom van katholieken huize. Hij kwam in 1966 als vertegenwoordiger van de katholieke werkgeversorganisatie in de KVP-Tweede Kamerfractie en werd daarvan een van de financieel-economische specialisten. Hij was in 1977 als financieel adviseur van Dries van Agt betrokken bij de kabinetsformatie. Hij werd door deze ook opgenomen in het kabinet als minister voor Wetenschapsbeleid om in het kabinet een soortgelijke rol te kunnen vervullen, maar in de praktijk kwam daar weinig van. Peijnenburg overleed in 1979 op relatief jonge leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

In gesprek met Coen Verbraak in het televisieprogramma Kijken in de ziel van de NTR vertelde Van Agt dat hij bijles kreeg op gebied van economie door Peijnenburg, terwijl hij al premier was van het kabinet-Van Agt I.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Rinus Peijnenburg was een neef van Gerard Peijnenburg, staatssecretaris en ook lid van de KVP. Hij was de kleinzoon van Harry Peijnenburg, de oprichter van Koninklijke Peijnenburg B.V.

Voorganger:
F.H.P. Trip
Minister zonder portefeuille voor wetenschapsbeleid
1977-1979
Opvolger:
L. Ginjaar
Zie de categorie Rinus Peijnenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.